Ν. Γκαρά: Γιατί κλείνουν εξ’ ολοκλήρου τα σύνορα σε Ορμένιο και Κυπρίνο;

Βολές κατά της κυβέρνησης για την απόφαση να κλείσει εξ’ ολοκλήρου τα σύνορα της χώρας σε Ορμένιο και Κυπρίνο εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσας Γκαρά, μέσω ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή τονίζοντας ότι «η περιοχή έχει υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα».

 Συγκεκριμένα, η κ. Γκαρά τόνισε πως «όλο το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Θράκης γίνονται μάρτυρες ακατανόητων και αντιφατικών ενεργειών της κυβέρνησης της ΝΔ, σχετικά με τη λειτουργία των τελωνείων της Θράκης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ακατανόητες ενέργειες που δυστυχώς έχουν ήδη επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε όλη τη Θράκη και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κινείται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες χωρίς κανένα σχέδιο ή πυξίδα.

Αρχικά η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση απαγόρευσε τη διέλευση των πολιτών άλλων χωρών της Βαλκανικής, από όλα τα περάσματα της Θράκης (Νυμφαία, Ορμένιο, Κυπρίνος), στα σύνορα με τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μία απίστευτη αιμορραγία στην οικονομία όλης της Θράκης. Ακολούθησε μία καταιγίδα ακυρώσεων επισκέψεων τουριστών στη Σαμοθράκη, στη Θάσο, σε όλη τη Θράκη. Και όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που η διέλευση των πολιτών της Βαλκανικής από τον γειτονικό Προμαχώνα συνεχιζόταν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα κανονικά».  

Και προσθέτει, ότι «σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με μία νέα οδυνηρή, αδιανόητη απόφαση (ΥΑ 46164/2020 ΦΕΚ 3009/Β/20.07.2020) επέλεξε να κλείσει ολοκληρωτικά τα συνοριακά περάσματα του Ορμενίου και του Κυπρίνου στον Έβρο μέχρι τις 4 Αυγούστου, αυτή τη φορά και για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για όλα τα εμπορεύματα. Απόφαση που αποτελεί στην κυριολεξία ταφόπλακα ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις του Έβρου που για να μπορέσουν να ανταποκριθούν θα πρέπει να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους από τον Προμαχώνα. Γεγονός που εκτινάσσει το μεταφορικό κόστος και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στις εταιρείες του Έβρου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση στέκεται εμπόδιο και για πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι επίσης για λόγους επαγγελματικούς μετακινούνταν μέχρι σήμερα μέσω  των τελωνείων του Ορμενίου και του Κυπρίνου από ή προς τη γειτονική Βουλγαρία. Ούτε και για αυτούς υπάρχει κάποια πρόβλεψη.

Ταυτόχρονα είναι αδιανόητη η προχειρότητα, η επιπολαιότητα με την οποία επιλέγει να κινηθεί η κυβέρνηση. Κλείνουν χωρίς καμιά προειδοποίηση τα συνοριακά περάσματα στον Έβρο και δεν νοιάστηκαν, δεν πρόβλεψαν καν κάτι για τα δεκάδες φορτηγά με εμπορεύματα που περίμεναν να περάσουν τα σύνορα, τα οποία και ακινητοποιήθηκαν σε αυτά.

Όλα τα παραπάνω τα παρακολουθούμε εβρόντητοι να συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση υποκριτικά εξαγγέλει, κατά τα άλλα, επιτροπές για την «σωτηρία» και την «ανάπτυξη» της Θράκης. Ας αναλογιστούν οι σημερινοί κυβερνώντες για αρχή το απίστευτο μπάχαλο και το τεράστιο πλήγμα που έχουν προκαλέσει στον Έβρο με τις αδιανόητες, εγκληματικές αποφάσεις τους.

Ως βουλευτής Έβρου έχω προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το θέμα, γεγονός που θα συνεχίσω να πράττω και τις επόμενες ώρες και ημέρες, όπως ακριβώς κάνω και για όλα τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων του Έβρου.

Καλώ την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να κατανοήσουν άμεσα το ατόπημα στο οποίο έχουν υποπέσει, με την απόφασή τους να κλείσουν εξ’ ολοκλήρου τα σύνορα σε Ορμένιο και Κυπρίνο. Ατόπημα που οδηγεί τους Εβρίτες σε οικονομική καταστροφή και αδιέξοδο. Τους καλώ να διορθώσουν την απόφασή τους και να εργαστούν με σοβαρότητα πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών της Θράκης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταδικάζουν έτσι ολόκληρο τον Έβρο, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκαρά σε ΝΔ: Το σχολείο που προτείνετε είναι τιμωρητικό, ανταγωνιστικό και ακριβό

Loading