Μητσοτάκης από Τρίπολη: “Είμαι αποφασισμένος να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, με τη νέα ΚΑΠ “

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε απόψε σε εκδήλωση, στο «Αποστολοπούλειο» πνευματικό κέντρο της Τρίπολης – Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Κ Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε:

«Όταν βρεθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου καταφέραμε και πετύχαμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ουσιαστικά τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο».

Επίσης, σημέιωσε «Ταυτόχρονα, στους πόρους αυτούς προστέθηκαν και οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί προς τον πρωτογενή τομέα, ειδικά σε ζητήματα υποδομών και προφανώς συμπληρωματικοί πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, το σχέδιο του οποίου υπεβλήθη ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που το υπέβαλε και εκτιμώ ότι θα είμαστε και μία από τις πρώτες χώρες η οποία θα πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών».

Στη συνέχει είπε «Ως εκ τούτου,έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αποστολή μας είναι εύκολη, διότι η νέα ΚΑΠ επιβάλλει μία σημαντική προσαρμογή στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε συνολικά την αγροτική παραγωγή, με μία σειρά από άξονες τους οποίους προσωπικά θεωρώ όλους σωστούς, οι οποίοι όμως σημαίνουν ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να αρχίσουμε να τα κάνουμε διαφορετικά από ότι τα κάναμε μέχρι σήμερα»

Εξήγησε: «Είναι λάθος να βλέπουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποκλειστικά και μόνο ως έναν κουμπαρά ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών. Πιστεύω, ότι αν είμαστε ειλικρινείς και κάνουμε την αυτοκριτική μας όλα αυτά τα χρόνια από τότε που η χώρα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εμβληματική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει τη χώρα στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, θα διαπιστώσουμε ότι από τη μία καταφέραμε και ενισχύσαμε σίγουρα το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά από την άλλη αφήσαμε να αναξιοποίητες σημαντικές ευκαιρίες, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική μας παραγωγή και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «είμαι απόλυτος αποφασισμένος να μην επαναλάβουμε αυτή τη φορά με τη νέα ΚΑΠ τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια χρειαζόμαστε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί διότι συνολικά πια διαθέτουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο πατάει πάνω στις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, εξειδικεύεται όμως με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας πραγματικά να γίνει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα».

Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Έρχεται ο εμβολιασμός για παιδιά 12 ετών και πάνω

Loading