“Ανοιχτό ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη”

Σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”, λίγο πριν το ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, τις σύναψη συμφωνιών με τις ενεργειακές συμμαχίες της χώρας, αλλά και την αμείωτη τουρκική προκλητικότητα. “Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς εκβιασμών, ενώ διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις” τόνισε μεταξύ άλλων. 

Επίσης ο πρωθυπουργός άφησε αντοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να οριστεί η υφαλοκρηπίδα, αλλά και οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυση των διαφορών με τη γειτονική Τουρκία, όπωςτα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές και ο πολιτικός διάλογος.

Σ’ ότι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα, υπογράμμισε πως στη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, θα υπάρξει και συζήτηση για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ στο εσωτερικό εξέφρασε την στήριξή του στην στρατηγική του Μ. Χρυσοχοϊδη και της αστυνομίας σημειώνοντας τη “σαφή βούληση της κυβέρνησης για συνέχεια στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την πάταξη της ανομίας και το τσάκισμα της τρομοκρατίας”.

Στη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, παραδέχεται κυβερνητικές αστοχίες, ενώ ασκεί έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι “παραμένει δέσμιος των ιδεοληψιών του”.

Τέλος, για το κρίσιμο ζήτημα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν είναι άνδρας ή γυναίκα, υπογραμμίζοντας απλά ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την ενότητα και που θα πρέπει να προκαλέσει αιτιολόγηση από τα υπόλοιπα κόμματα σχετικά με το γιατί δεν θα υπερψηφίσουν.

Loading