Μετά τον Μάιο οι αποφάσεις για ανασχηματισμό

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Άκυρος φαίνεται πως είναι ο “συναγερμός” που σήμανε στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου για ανασχηματισμό λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν και συμπληρώνεται το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν με νόημα πως ναι μεν ο ανασχηματισμός γίνεται και δεν… προαναγγέλλεται, ωστόσο στην παρούσα χρονική στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επικεντρωμένος στον προϋπολογισμό του 2020 και στο πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανασχηματισμού στα… κοντά και πως οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται μετά την εκλογή του νέου ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, στις αρχές της ερχόμενης Άνοιξης.

Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση παραμένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών ούτως ώστε να καεί η απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση, άπαντες περιμένουν από τον πρωθυπουργό να κινήσει τα πιόνια στην πολιτική σκακιέρα μετά τις 22 Ιανουαρίου.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα επιδιώξει μια “καθαρή” καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους ευρωπαίους ομολόγους του. Αυτό που επιθυμεί είναι να χαρακτηριστεί ως “παράνομη” η υποτιθέμενη συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και να μην μπορεί να παράξει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, “καταδίκη της Τουρκίας σημαίνει στήριξη στην Ελλάδα.  Η κυβέρνηση  θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της”.

Επί του παρόντος αποκλείει προσφυγή στη Χάγη

Με την Τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται, η Αθήνα δεν εξετάζει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

“Για να γίνει προσφυγή, χρειάζεται σύνταξη συνυποσχετικού. Και όπως είναι καλά γνωστό δεν ήμασταν εμείς που τορπιλίζαμε συζητήσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη σύναψη ενός συνυποσχετικού” προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, εξηγώντας πως είναι  άλλο πράγμα να προσπαθείς να επιλύσεις με καλή διάθεση και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας το θέμα αυτό, χρησιμοποιώντας ακόμα και το Δικαστήριο της Χάγης, και άλλο πράγμα να έχεις απέναντί σου μια τουρκική προκλητικότητα, την οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις”.

Loading