Μετά φόβου ιού, οικονομίας και ανασχηματισμού…

Του  Γιάννη Χαβιανίδη

Και ξαφνικά στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, αφού πλέον το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στον κορωνοϊό, στις προσπάθειες ανάταξης της οικονομίας, αλλά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού που “φούντωσαν” εκ νέου μετά το άδειασμα στον Γιάννη Βρούτση για την περίφημη ιστορία με τα ΚΕΚ και την τηλεκατάρτιση.

Το θέμα με τον υπουργό Εργασίας δεν αιφνιδίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άκουγε, γινόταν αποδέκτης έντονων παραπόνων, γνώριζε. Γι’ αυτό και μόλις το θέμα πήρε διαστάσεις ενήργησε άμεσα χωρίς δεύτερη σκέψη, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια του με μια γενναία απόφαση.

Ο Γιάννης Βρούτσης παραμένει στη θέση του μέχρι νεοτέρας, ευρισκόμενος ωστόσο σε πολιτική καραντίνα. Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενεργεί ποτέ εν θερμώ. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν άκουσε τις εισηγήσεις συνεργατών του να καρατομήσει “εδώ και τώρα” τον υπουργό Εργασίας.

Αντίθετα, επέλεξε -επί του παρόντος τουλάχιστον- να μην τεθεί θέμα αποχώρησης Βρούτση αλλά να εκτονωθεί η κατάσταση αφού προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Παρόλα αυτά όλες οι ενδείξεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός υπουργός Εργασίας δεν νιώθει άνετα στην καρέκλα του.

Νέα σενάρια ανασχηματισμού

Από το απόγευμα της Τετάρτης κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια ανασχηματισμού. Άλλοι τον βλέπουν στα κοντά, αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό, άλλοι πάλι εισηγούνται ότι οι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα καλοκαιριού, ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία συνεργατών του πρωθυπουργού που εκτιμούν ότι οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να δρομολογηθούν τον Σεπτέμβριο (πριν την άφιξη Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 05/09), ώστε να σηματοδοτήσει το νέο κυβερνητικό ξεκίνημα.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν και πάλι τις δημοσκοπήσεις για να δουν αν υπάρχει κυβερνητική φθορά από τους τελευταίους χειρισμούς. Μέχρι στιγμής το 76% εκείνων που παίρνουν μέρος στις μετρήσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα τα ποσοστά αποδοχής κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που εκπλήσσει ευχάριστα το Μαξίμου δεδομένου ότι συνήθως ο “μήνας του μέλιτος” παραδοσιακά τελειώνει μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης. 

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading