Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ την Τουρκία: «Να απέχει από μονομερείς ενέργειες»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, να απέχει από μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε η ΕΕ, δια του Ύπατου Εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε μετά το πέρας του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», σημείωσε ο προεδρεύων του Άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην «υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων».

Η μεσολάβηση της Γερμανίας

«Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Τι γίνεται με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία –τις οποίες ζητά επιτακτικά η Ελλάδα-, ο Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας και ότι θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Δείτε ακόμη:
Μέρκελ: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα – Να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση

Loading