“Φροντιστήριο” από Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Μαθήματα επενδύσεων παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα με τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη σημασία που έχει για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, εξηγώντας ότι επενδύσεις σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερες απολαβές και καλύτερο πλαίσιο εργασιακής κάλυψης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πάνω από όλα χρειάζεται μια αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση. «Για εμάς, λοιπόν, είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Και η επόμενη Κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιό μας για προσέλκυση επενδύσεων με απόλυτη συνέπεια και στοχοπροσήλωση. Εφαρμόζοντας πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα δεσμεύουν και τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία θα επιλέγονται από το Κράτος, δηλαδή μέχρι και τη βαθμίδα των γενικών γραμματέων» σημείωσε.

Το κυβερνητικό σχέδιο που έχουν συντάξει στην Πειραιώς προβλέπει μια μία συνεκτική επιτήρηση από το γραφείο Πρωθυπουργού και μία ομάδα Υπουργών, που είναι αρκετοί λόγω των συναρμοδιοτήτων, οι οποίοι να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο στόχο της προσέλκυσης των επενδύσεων.

«Οι καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν καλές θέσεις απασχόλησης. Οι καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που, κατά κανόνα, προσέχουν το προσωπικό τους και τους δίνουν πρόσθετα κίνητρα για να μπορούν να προσελκύουν τα καλά στελέχη. Και βέβαια, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την πρόκληση μιας αγοράς εργασίας η οποία πηγαίνει περισσότερο προς τη μερική απασχόληση, χρειαζόμαστε ακριβώς επενδύσεις που θα δημιουργήσουν καλές, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης» παρατήρησε.

Τα «ιδιαίτερα» του Μητσοτάκη για τις επενδύσεις

Βάσει των… ιδιαίτερων που παρέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό για να επιτευχθεί ανάπτυξη απαιτούνται:

  • φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια,
  • μεγαλύτερη διευκόλυνση ως προς την αδειοδότηση, ειδικά την περιβαλλοντική αδειοδότηση,
  • συγκέντρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε οργανωμένους χώρους, βιομηχανικές περιοχές, επιχειρηματικά πάρκα, στα οποία θα πρέπει να  υπάρχει προ έγκριση, προ χωροθέτηση, ώστε ο επιχειρηματίας να γνωρίζει ότι, πηγαίνοντας σε ένα επιχειρηματικό πάρκο, δεν έχει να περάσει από όλη τη βαριά αδειοδοτική διαδικασία.
  • -Και βέβαια παρεμβάσεις.

«ΝΔ ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα»

«Για αυτό και εμείς αρθρώνουμε το πολιτικό επιχείρημα ότι ισχυρή Νέα Δημοκρατία ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα. Ισοδυναμεί με ένα περιβάλλον το οποίο θα δώσει μακροχρόνια -το τονίζω- σταθερότητα στους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους, με σκοπό φυσικά πάντα το κέρδος, αλλά και ένα πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο αφορά ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα. Προστασία του περιβάλλοντος, προστασία του καταναλωτή, προστασία των εργαζομένων. Αυτοί είναι όροι οι οποίοι για εμάς είναι απαράβατοι. Και στη δική μας συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί και ξεκάθαροι. Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα σας δώσουμε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, θα απλοποιήσουμε τη διοικητική γραφειοκρατία. Περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να πληρώνετε τους φόρους σας, να σέβεστε τους εργαζόμενους και να φροντίζετε το περιβάλλον. Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη συμφωνία αυτή που προτείνουμε…» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

 

Loading