Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το τέταρτο κύμα – Τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 2.000

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την υγειονομική κατάσταση της χώρας και το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είχε φανεί από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Το θετικό, όμως, είναι ότι μέχρι στιγμή δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και την έλευση ενός 4ου κύματος, επεσήμανε ότι « η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Σημείωσε, ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2000».

Σχετικά με τα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «οποιοδήποτε δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα υγείας».

Εστίασε στον εμβολιασμό και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Γνωστοί μου έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις μετακινήσεις, ο καθηγητής είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες, ενώ οι διακρατικές μετακινήσεις, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους.

«Είναι σημαντικό η συμμετοχή στα self test να παραμείνει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει διάκριση για το σε ποιους χώρους η χρησιμότητα των self test είναι μέγιστη και ελάχιστη, εξηγώντας ότι γι’ αυτό πάρθηκε και η απόφαση σχετικά με τις μετακινήσεις με self test. Όσον αφορά την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο καθηγητής.

Τέλος, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. «Αυτό θα ακολουθήσουμε και με αυτό θα πορευτούμε.»

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης: 266% αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής της μάσκας

Loading