Μάας προς Τουρκία: «Η Γερμανία σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, σχετικά με την στήριξη της Γερμανίας προς το πλευρό της Ελλάδας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

«Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

Ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε:

«Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των εταίρων, των γειτόνων και των συμμάχων. Εμμένει, παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Και αντί για αποκλιμάκωση παρατηρούμε νέες προκλήσεις. Παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων. Παρατηρούμε τη διατύπωση νεο-οθωμανικών ιδεολογημάτων, άκριτου επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσογείου.

Παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής με κραυγαλέες και απολύτως καταδικαστέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και μάλιστα σε βάρος δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία δικαίου. Για την ακρίβεια δεν οδηγεί πουθενά. Και είναι προφανές ότι το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ, αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Αφορά την ασφάλεια της Μεσογείου. Αφορά την αξιοπιστία της Ένωσης και γι’ αυτό και δεν χωρούν διπλά σταθμά, διπλά standards.

Εξέφρασα στον αγαπητό συνάδελφο τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπό τη γερμανική προεδρία η ΕΕ θα εξακολουθήσει να πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση και στις εξωτερικές της σχέσεις -όπως κάνει και στο εσωτερικό της- το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας το ελκυστικότερο σημείο του κόσμου, που καθιστά την Ένωση ένα μοναδικό εγχείρημα, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Και το στοιχείο αυτό είναι ο απαρέγκλιτος σεβασμός στο κράτος δικαίου. Ο σεβασμός του κανόνα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών. Βασικές αρχές που αποτελούν τον απόλυτο πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο όμως δεν υπάρχει θείο δικαίω, χρειάζεται υπεράσπιση, χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας, της αλαζονείας και της οπισθοδρόμησης. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία, είτε αφορά την Λευκορωσία.

Προσβλέπουμε λοιπόν στην υπεράσπισή του. Προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος, ο κ. Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο. Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, εάν συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. Οτι η Ευρώπη είναι έτοιμη και πρόθυμη να προστατεύσει τα σύνορά της, θαλάσσια και χερσαία. Ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ιδεολογία της, ιδεολογία νομιμότητας, στην οποία βασίζεται και την οποία διακηρύσσει.

Και θα ήθελα μ’ αυτή την ευκαιρία να γίνω σαφής προς όλους χωρίς μεγαλοστομίες, που δεν μας χαρακτηρίζουν, χωρίς αλαζονεία, που δεν μας χαρακτηρίζει, χωρίς απειλές, που δεν χρησιμοποιούμε, η Ελλάδα θα υπερασπίσει -εν ονόματι του Δικαίου- την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης. Δεν έχει την επιλογή του άλλως πράττειν. Και θα παρακαλούσα γι’ αυτό θερμότατα να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση. Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών. Δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς προκλήσεων. Και σε τελευταία ανάλυση δεν νοείται διάλογος -όχι μόνο για την Ελλάδα, για οποιοδήποτε κράτος- την στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά του δικαιώματα και η κυριαρχία του.

Ο βιασμός του δικαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει περίτρανα διεθνώς ότι οι αναφορές στο διάλογο και στο διεθνές δίκαιο είναι καθαρά προσχηματικές. Απαραίτητο στοιχείο για διάλογο είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς. Και το πλαίσιο αναφοράς είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα την οποία ο Heiko θα επισκεφθεί στη συνέχεια. Για μας, η προσήλωση στο διάλογο -υπό τις ανωτέρω πάντα προϋποθέσεις- ευρίσκει ευήκοον ους. Αντίθετα, η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι διαρκείς απειλές της είναι ενδεικτικές της λανθασμένης αντίληψης που έχει για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Επιμένει στην προβολή αλαζονικής ισχύος, όταν ο κανόνας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας.».

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε συνάντηση του Χάικο Μάας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Εκτιμάται ότι πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Loading