Μ. Κοππά:Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δυνατότητα ανάταξης

Στην οικονομική κρίση αλλά και στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος μετά τον Γιώργο Παπανδρέου αποδίδει η Μαριλένα Κοππά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Όπως υπογράμμισε η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον Flash99,4 και στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά»: «Το ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε την οικονομική κρίση που σάρωσε τη χώρα. Και βέβαια οι επιλογές της ηγεσίας μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή ,κυρίως, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι οποίες ήταν επιλογές πλήρους ταύτισης με τη ΝΔ» και πρόσθεσε: «Όταν λοιπόν οι θέσεις ταυτίζονται με μία άλλη παράταξη τότε ο κόσμος πάντα επιλέγει το γνήσιο. Δηλαδή αν εμφανίζεσαι με τις θέσεις της ΝΔ ο κόσμος θα πάει στη ΝΔ. Αυτός ήταν και ο λόγος που και εγώ αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ το 2013. Με την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει πια τη χωριστή φυσιογνωμία του, σαν κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Η συνέχεια δυστυχώς επιβεβαίωσε την άποψή μου εκείνης της εποχής».

“Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δυνατότητα ανάταξης”

Η κ. Κοππά τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο στίγμα, αντίθετα παραπαίει μεταξύ αυτόνομης πορείας και στήριξης της δεξιάς. «Το ΚΙΝΑΛ δυστυχώς έχει ξεκινήσει μία καθοδική πορεία. Δεν θεωρώ ότι έχει δυνατότητα ανάταξης. Το ερώτημα για την ελληνική κοινωνία είναι αυτό το 31,5 % που πήρε το ΣΥΡΙΖΑ τι θα το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές. Υπάρχει κόσμος που περιμένει να δει πως θα εξελιχτεί αυτό , ποιος θα είναι ο στόχος , το πλαίσιο για να μπορέσει ν τοποθετηθεί υπέρ ή κατά» τόνισε η κ. Κοππά.

Σε ερώτηση για το αν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική είπε πως «Είμαι εκτός ενεργούς πολιτικής, είμαι στο πανεπιστήμιο. Με ενδιαφέρει ο χώρος δεν ενδιαφέρομαι να μπω σε κάποιο κόμμα αυτή τη στιγμή , δεν είναι η προτεραιότητά μου αλλά με ενδιαφέρει ως ενεργό πολίτη πως θα διαμορφωθεί ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε πως πρόκειται για μία στάση «ήξεις αφήξεις που οδηγεί τη χώρα σε μεγάλο αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ψελλίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, σε δημόσιες παρουσιάσεις στο εσωτερικό λέει Βόρειοι γείτονες, όχι όμως στο εξωτερικό. Αν δεν χρησιμοποίει το όνομα Βόρεια Μακεδονία πως θα τηρήσει τη συμφωνία η Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία θα κριθεί στην εφαρμογή της. Έγινε ένα τεράστιο βήμα με την υπογραφή της”.

“Η χώρα μας έχει ανάγκη από συμμαχίες στα Βαλκάνια”

Η κ. Κοππά τόνισε πως η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να πάψει να είναι έρμαιο των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. «Η χώρα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα στην εποχή μας, από συμμαχίες στις βαλκανικές χώρες ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα που είναι η Τουρκία η οποία παίρνει αυτή τη στιγμή μία πορεία με πολύ απρόβλεπτο μέλλον. Αυτό είναι το πατριωτικό. Να κάνεις τη χώρα σου δυνατή και να εξασφαλίσεις τις συμμαχίες που χρειάζεσαι».

Όσον αφορά στο γαλλικό βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας είπε πως «Ο κ. Μακρόν λειτούργησε περισσότερο με εσωτερικά κριτήρια στη Γαλλία  η οποία δεν ήταν ποτέ υπέρ της διεύρυνσης, λειτούργησε ανταγωνιστικά σε σχέση με τη Γερμανία. Δυστυχώς άλλοι τα πληρώνουν».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Συρίας η κ. Κοππά υποστήριξε πως η Τουρκία είναι ο πραγματικός κερδισμένος. «Η Τουρκία έφερε τη δική της ατζέντα μη δημιουργίας κουρδικού κράτους. Από τους στρατιωτικούς της στόχους πέτυχε το 20%, το οποίο ήδη είναι μεγάλο, θα εγκαταστήσει εκεί και τούρκους πολίτες αλλά και πρόσφυγες. Δεύτερος κερδισμένος ο Άσαντ που χωρίς να δώσει καν μάχη ξαναμπαίνει στο παιχνίδι δυναμικά και φυσικά η Ρωσία» εξήγησε και πρόσθεσε πως « Χαμένοι είναι οι ΗΠΑ που δείχνουν έλλειψη αξιοπιστίας ότι εγκαταλείπουν συμμάχους τους και βέβαια οι Κούρδοι που υποχωρούν και η ιδέα αυτονόμου κουρδικού κράτους δεν είναι πλέον εφικτή».

Loading