Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους (vid)

«Ζήτησα συγγνώμη γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη» – Είπε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ ψυχής: «Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και δομές» – «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό» – Δείτε live τη συνέντευξη τύπου.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει απαντήσεις στα όσα ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα περιστατικά των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της Οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».

«Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Χυδαία η ρητορική ορισμένων για τις εκκενώσεις

Στην συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που έγινε για τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων, ανέφερε. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε ο πρωθυπουργός ενώ επισήμανε πως σώθηκαν αμέτρητες επιχειρήσεις και αμέτρητα σπίτια. «Βλέπουμε συνήθως αυτά που κάηκαν και όχι αυτά που σώθηκαν», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

«Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρίσκομαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε.

«Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του Κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε:

«Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».

Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια είπε πως υπήρξε ενίσχυση της χώρας στα εναέρια μέσα, και μάλιστα τώρα πλέον έχει περισσότερα από ποτέ. «Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν πετούν όλα μαζί». Ο πρωθυπουργός είπε παράλληλα πως έχει προβλεφθεί η αγορά ιδιόκτητων εναερίων μέσων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πολύ σημαντικό να δούμε τι πήγε λάθος

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Πολτική Προστασία της οποίας η βοήθεια ήταν πα΄ρα πολύ σημαντική για να εκκενωθούν 19 οικισμοί με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ματιού. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές.

Στην συνέχεια είπε πως τα Βασιλικά Κτήματα ήταν προτεραιότητα να γίνει παρέμβαση για να μην υπάρχει ζημιά, «δεν το καταφέραμε», είπε και σημείωσε πως «λυπάμαι γι αυτό». Υλοτόμοι στα Βασιλικά Κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, είπε, γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες.

Για τους οικισμούς που είναι πάρα πολύ κοντά σε δάση δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα. Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα».

Δεν καθυστερήσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια άμεσα και ανταποκρίθηκαν πολλές χώρες είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω κάθε χώρα ξεχωριστά», είπε και συμπλήρωσε πως δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν τόσο μεγάλη βοήθεια σε κάποια χώρα για πυρκαγιές. «Μάλλον ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή την βοήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είχαμε καύσωνα για πολλές μέρες. 45 με 47 βαθμούς που μετέτρεψαν την χώρα σε μία πυριτιδαποθήκη. «Οι πιο πολλές φωτιές δεν ξέφυγαν, κάποιες ξέφυγαν δυστυχώς» είπε και συνέχισε λέγοντας πως του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι.

Ανυπόσταση τη συζήτηση για τις αλλαγές χρήσης στις καμένες εκτάσεις

Για τις καμένες εκτάσεις οι οποίες πρόκειται να αναδασωθούν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εκδοθεί σήμερα κιόλας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην συνέχεια για την μετάβαση σε μία οικονομία εμηδενικών εκπομπών ρύπων χρησιμοποιώντας τον ήλιο και την θάλασσα. «Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες» είπε. Τόνισε δε πως κάποια υπόγεια ρεύματα συναντήθηκαν. «Οι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες» είπε χαρακτηριστικά.

Αρκετές πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμούς

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτίες των πυρκαγιών είπε πως είναι βέβαιο πως πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, το εάν ήταν οργανωμένο σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Βέβαια υπήρξαν και οι περιβαλλοντικές συνθήκες του καύσωνα που συνέβαλαν στο φαινόμενο των πυρκαγιών.

Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το σχέδιο «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. «Για πρώτη φορά αποκτά το δικό της πρόγραμμα», ύψους 700 εκατ. Ευρώ καθώς και χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί πριν από τις πυρκαγιές.

«Η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο σε πυρκαγιές. Έχουμε σεισμούς, πλημμύρες, ατυχήματα, όλα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο πρωθυπουργός. Τα τελευταία 30 χρόνια όπως είπε ο πρωθυπουργός είπε πως έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις δασών γιατί έχει εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος και πολλά χωράφια έγιναν δάση.

Όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία των δασών που υπάρχουν και δεν κάηκαν, όπως η κεντρική Εύβοια. Για όλα τα δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία πρέπει να καταρτιστούν ειδικά σχέδια. «Ελπίζω να έχουμε την διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε αυτές τις παρεμβάσεις».

Δε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές τονίζοντας πως δεν είναι αυτή η σωστή επιλογή και η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία της στα τέσσερα χρόνια.

Είμαι υπόλογος για όσα έγιναν στην χώρα τα τελευταία δύο χρόνια

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε πως «μπορώ να είμαι υπόλογος για όσα έγιναν τα δύο χρόνια». Έπειτα μίλησε για τον κ. Χρυσοχοΐδη λέγοντας πως σκοπός είναι ένας πολιτικός προϊστάμενος να βρίσκεται και κοντά στο πεδίο. «Προτιμώ έναν υπουργό που είναι στο πεδίο παρά εξαφανισμένος».

Μηδενικοί ρύποι έως το 2050

Σε νέα ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, καλλιεργούμε κ.α.. Στόχος της ΕΕ είναι οι μηδενικοί ρύποι έως το 2050 και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα. «Σημαντική η συνεισφορά της Ελλάδας με το κλείσιμο των λιγνιτικών δυνάμεων», είπε και σημείωσε πως επόμενο βήμα είναι το φυσικό αέριο αλλά μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αξιοποίηση του ηλίου και του ανέμου.

Σημείωσε δε στην συνέχεια πως μία λύση θα ήταν ακόμα και η συνεργασία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση ελικοπτέρων της Αυστραλίας τα οποία δεν χρειάζεται όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι.

Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα – αποζημιώσεις αν χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι εφικτό να έχουν πρόσβαση στις αποζημιώσεις οι ηλικιωμένοι οι οποίοι δε γνωρίζουν να χειρίζονται την τεχνολογία, με τον ίδιο να απαντά ότι θα αξιοποιηθεί όλη η τεχνογνωσία για να γίνουν γρήγορες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η άμεση μεταφορά των αποζημιώσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εάν χρειάζονται περαιτέρω αποζημιώσεις θα το συζητήσουμε με τον κύριο Μπένο είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως επίσης σημαντικό είναι να μείνουν οι πολίτες στους τόπους τους. Εάν χρειαστούν κι άλλα μέτρα δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.

Δρομολογείται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Ιστιαίας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην υπάρξουν στο μέλλον πλημμύρες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες αναδάσωσης υπογραμμίζοντας πως μεγάλες εταιρίες ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναλάβουν ορισμένες εκτάσεις και με γρήγορες μελέτες να προχωρήσουν οι αναδασώσεις.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μία νέα μονάδα ειδικών επιχειρήσεων με πυροσβέστες οι οποίοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε δασικές πυρκαγιές άμεσα. Μίλησε μάλιστα και για περίπου 500 προσλήψεις εντός του 2022.

Χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά και περισσότερα φωτοβολταϊκά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Όπως είπε «πρέπει να δούμε πού μπορούμε και πού πρέπει να χτίσουμε τέτοιες εγκαταστάσεις, ποιο είναι οι κανόνες για να προχωρήσουμε σε αυτές τις επενδύσεις χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον». Ένα νέο πεδίο είπε, είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θάλασσες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο έτσι ώστε αυτές να προσφέρουν στην χώρα.

Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας γιατί οδεύουμε προς την καταστροφή

Μιλώντας στην συνέχεια για τις προσπάθειες μετασχηματισμού της οικονομίας είπε πως δεν νοείται πλέον ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό στην φύση. Όπως φαίνεται και λένε οι επιστήμονες εάν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στον πλανήτη και το πώς καταναλώνουμε τότε οδεύουμε προς την καταστροφή.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα βγαίνει στην αγορά με το πράσινο ομόλογό της που θα εξυπηρετήσει αυτές τις προσπάθειες. Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο που αναλογεί στο μέγεθός μας, είπε, αλλά να είμαστε και πρωταγωνιστές. «Δεσμευτήκαμε να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια σε πράσινο νησί και αυτό κάναμε, είμαστε καινοτόμοι δεν είμαστε ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός.

Νέα προσπάθεια από φθινόπωρο για τον εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός δε γινόταν να μην αναφερθεί και στην πανδημία, αναφέροντας πως τον τρέχοντα μήνα οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι πιο χαμηλοί κάτι το οποίο δίνει αρνητικό πρόσημο στις νοσηλείες και τους θανάτους. «Η πιθανότητα όντας εμβολιασμένος να νοσήσεις και να πεθάνεις είναι απειροελάχιστη» δήλωσε και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ο εμβολιασμός έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας.

Είπε δε πως από το φθινόπωρο πρέπει να γίνει ακόμα μία προσπάθεια έτσι ώστε να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Πριν τα τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την πολιτική μας για τους κλειστούς χώρους από τον χειμώνα. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έχουμε δείξει, είπε.

Δείτε επίσης: Σκρέκας: Μέτρα για αποκατάσταση των δασών – Τι αλλάζει στις αναδασώσεις

Loading