Λίνα Μενδώνη και Γιώργος Αμυράς στο Πεντελικό Όρος

Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε χθες στο Πεντελικό Όρος μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Στόχος της επίσκεψής τους ήταν η αυτοψία στις θέσεις του Αρχαίου Λατομείου, από το οποίο έγινε η εξόρυξη του μαρμάρου για την ανοικοδόμηση του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, στη Σπηλιά του Νταβέλη και στην «οδό λιθαγωγίας», στον δρόμο από τον οποίον γινόταν η μεταφορά του μαρμάρου στην αρχαιότητα.

Μαζί τους ήταν και οι γενικοί γραμματείς Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, μετά από πρόσκληση της δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά, παρουσία των δημάρχων Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου και Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, καθώς και του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού Βλάσση Σιώμου.

Το Πεντελικό Όρος είναι ένας σημαντικός χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας για την Αθήνα. Σε σύσκεψη που έγινε παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το σχέδιο για τη συνολική ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του, που εκπόνησε ο Δήμος Πεντέλης, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου και του ΣΠΑΠ.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει το σχέδιο αυτό και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η ανάδειξη του Πεντελικού Όρους αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των φορέων που είμαστε σήμερα εδώ. Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο οφείλουν να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Στο πλαίσιο αυτό η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς είπε σχετικά με την επιχειρούμενη λειτουργία λατομείων στη βόρεια πλευρά του Πεντελικού: «Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργεία λατομείων, ας το ξεχάσουν. Η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με την επαναλειτουργία λατομείων».

Δείτε επίσης: Φ. Γεννηματά: Νέα ατζέντα για την πράσινη ανάπτυξη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading