Λ. Τσαβδαρίδης: “Παραλάβαμε χάος και αναρχία”

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ΚΕΘΕΑ, για το πολύκροτο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, καθώς και για την αναπτυξιακή προοπτική της Βέροιας, μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ημαθία, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Flash 99.4. O κ. Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στην ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα σε εκείνον και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξάνθο, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ, καθώς γινόταν επί πολλά χρόνια “κακοδιαχείριση”.

“Δεν μαλώσαμε με τον κ. Ξανθό. Ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο που είχε διατάξεις που ρύθμιζαν την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Ο κ. Ξανθός ενοχλήθηκε από τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ έλεγα ότι θα αλλάξει το διοικητικό μοντέλο, προκειμένου να ελεγχθεί η κακοδιαχείριση, που αποδεδειγμένα υπήρξε στο ΚΕΘΕΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια πορίσματα των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ για τη λειτουργία του οργανισμού, και υπήρχε και μια έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που βαθμολογούσε με κακό βαθμό τη διαχείριση των οικονομικών”.

“Έμποροι ναρκωτικών βαφτίζονταν χρήστες για να τυγχάνουν των ευεργετημάτων του ΣΥΡΙΖΑ”

Συνέχισε λέγοντας πως η “κρατική επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ φτάνει τα 20 εκάτ. ευρώ. Eπειδή πρόκειται για λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, θέλουμε να δούμε αυτά τα χρήματα πού ακριβώς πηγαίνουν. Τα πορίσματα λένε ότι υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έμποροι ναρκωτικών βαφτίζονταν χρήστες, προκειμένου να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να αποφυλακίζονται. Εκδίδονταν βεβαιώσεις για μέλη, που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, και με αυτόν τον τρόπο γινόταν χρήση των νομικών ευεργετημάτων. Υπήρχαν επίσης ερωτικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονταν εκεί. Έτσι όλο αυτό αναιρεί τη λειτουργία και το κύρος του οργανισμού. Ενώ λοιπόν όλα αυτά τέθηκαν υπόψιν της προηγούμενης διοίκησης, από τον Μάρτιο του 2019 και οι καταγγελίες ήταν σοβαρότατες και θα έπρεπε να πάει η υπόθεση στον εισαγγελέα, δεν έγινε απολύτως τίποτα».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει το ΚΕΘΕΑ ένα «κομματικό» φέουδο, ο κ. Τσαβδαρίδης απάντησε ως εξής: «Εμείς υποστηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ και το χρηματοδοτούμε. Δεν θέλουμε να αλλάξει σε καμία περίπτωση ο τρόπος λειτουργίας. Το θεραπευτικό μοντέλο συνεχίζει να λειτουργεί όπως και πριν. Θέλουμε μια διοίκηση η οποία θα ελέγξει τα οικονομικά και θα είναι η εγγυήτρια για την χρυσή διοίκηση με διαφάνεια. Δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση. Υπήρξαν όλα αυτά που σας προανέφερα, τα οποία οδήγησαν την κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση. Αυτό κάνουμε. Βάζουμε την διοίκηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη διοίκηση με τον τρόπο που εκλέγονταν».

Για το προσφυγικό: Παραλάβαμε χαοτικές καταστάσεις και αναρχία!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσαβδαρίδης τοποθετήθηκε και επί του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να γίνει μια δίκαιη κατανομή. «Όταν ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας παρέλαβε χαοτικές καταστάσεις και αναρχία. Βρήκαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί δικάσιμος για μια αίτηση. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσης με την ΕΕ. Και παρά τις σπατάλες που ερευνώνται, έχει αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς λοιπόν αναλάβαμε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, αυτοί οι 70.000 πρόσφυγες – μετανάστες ήταν συγκεντρωμένοι στα νησιά και είχε δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε πίσω μέχρι να δούμε αν δικαιούνται ή όχι άσυλο, οπότε κάτι πρέπει να γίνει. Θα πρέπει λοιπόν στη λογική της αλληλεγγύης που θα οφείλουν να επιδείξουν όλοι οι Έλληνες, να δούμε προσωρινά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τσαβδαρίδης εδώ:

 

Loading