Κουτσούμπας: «Το μοναδικό ελπιδοφόρο μέλλον για τους πολλούς είναι ο σοσιαλισμός»

Συνέντευξη σε ιστοσελίδα παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει της έναρξης του 21ου Συνεδρίου του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει στην ιστοσελίδα «ieidiseis»:

«Στο 21ο Συνέδριο επιδιώξαμε -και το πετύχαμε- να θέσουμε στο επίκεντρο του προβληματισμού των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ τα ζητήματα που αφορούν πως το Κόμμα μας θα δυναμώσει ιδεολογικά και πολιτικά, ώστε να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις απαιτήσεις διεξαγωγής της ταξικής πάλης στις σημερινές σύνθετες συνθήκες

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε την παρέμβαση του ΚΚΕ, έτοιμοι να αναμετρηθούμε με όσα εντοπίζουμε ως εμπόδια στην δράση μας και αποτυπώνονται στα 3 κείμενα των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, έτοιμοι πάντα να αναδεικνύουμε ότι το μοναδικό ελπιδοφόρο μέλλον για τους πολλούς είναι μια νέα ανώτερη μορφή πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας, ο σοσιαλισμός», αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας.

Για την κυβέρνηση του και για το αν μακροημερεύει απαντά, μεταξύ άλλων, ότι «η «μακροημέρευση» δεν είναι στα χέρια ούτε του πρωθυπουργού, ούτε της ΝΔ. Θα εξαρτηθεί από το εάν μπει με δυναμισμό η εργατική τάξη και το κίνημά της στην ταξική πάλη».

Για τις «δυσχέρειες» του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αυτές «είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ, της σοσιαλδημοκρατίας γενικά. Από τη μία θέλει να «καρπωθεί» τη λαϊκή δυσαρέσκεια και από την άλλη δηλώνει πάντα διαθέσιμη στην άρχουσα τάξη για να κάνει την δουλειά της, ιδιαίτερα την «βρώμικη», εξασφαλίζοντας λιγότερες κοινωνικές εντάσεις».

Κάνει λόγο για «εκκωφαντική σύμπλευση» ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων «στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και στον στόχο της «πράσινης» και της «ψηφιακής» μετάβασης».

Ενώ συμπληρώνει ότι «το Ταμείο φτιάχτηκε με τα χρήματα των λαών, τα οποία είναι δεσμευμένα για να κατευθυνθούν κυρίως σε ομίλους των κλάδων της πράσινης ενέργειας, ενώ για κάθε εκταμίευση πόρων, ο λαός θα ξαναπληρώνει με μέτρα, όπως αυτά του τελευταίου νόμου – έκτρωμα.

Αντίστοιχα εξόφθαλμη είναι η κοινή στήριξη της «ενεργής εξωτερικής πολιτικής» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, με την άρχουσα τάξη να αναλαμβάνει πιο επιθετικό ρόλο. Με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα πολύ «χρήσιμο» εργαλείο για αυτό το σύστημα» προσθέτει.

Ερωτηθείς για το ΚΙΝΑΛ και την πορεία του αναφέρει ότι: «το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που έχει κυβερνήσει, συμβάλλει στην επαναφορά κάλπικων διλημμάτων, παραδοσιακών αστικών πολιτικών διαχωρισμών πχ «κεντροαριστερά-κεντροδεξια», «πρόοδος-συντήρηση», στοχεύοντας εκ νέου στην ενσωμάτωση εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, παίζοντας τον ρόλο μπαλαντέρ σε κάθε κυβερνητικό σενάριο…».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ, σε αντικυβερνητικό μέτωπο, ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζει ότι «το ΚΚΕ έχει μέτωπο σταθερό ενάντια σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις, είναι αντιπολίτευση σε όλα τα αστικά κόμματα που επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα, που είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δουλειά να στηρίξει ή να ανεχτεί κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και να μετατραπεί έτσι σε υπηρέτης των κερδών των λίγων και των επικίνδυνων σχεδιασμών τους εντός κι εκτός συνόρων».

Για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή αναφέρει ότι «η λεγόμενη γεωπολιτική αναβάθμιση -στόχος στον οποίο στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα- θα έχει ωφελημένους κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους και ασφαλώς τις πολεμικές βιομηχανίες ισχυρών κρατών, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους. Παράλληλα, ο ελληνικός λαός είναι χαμένος, γιατί η άλλη πλευρά της μετατροπής της Ελλάδας σε ορμητήριο για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, είναι ότι η χώρα και ο λαός μας γίνονται στόχος των ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε έχει ομολογηθεί ακόμα και δημόσια».

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρει ότι: «οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, οι διευρευνητικές επαφές, οι στρατιωτικές επαφές σε επίπεδο ΜΟΕ, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τέλος η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, δείχνουν ότι το παζάρι έχει αναβαθμιστεί, με κατεύθυνση αυτό που επιδιώκει ο ευρωατλαντικός άξονας, οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλα γειτονικά κράτη και οι ενεργειακοί όμιλοι, δηλαδή τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η καπιταλιστική συνεκμετάλλευση δεν έχει τίποτα θετικό για τους λαούς, καθώς θα αφορά μία συμφωνία ανάμεσα σε επιχειρηματικούς κολοσσούς και καπιταλιστικά κράτη. Η καπιταλιστική συνεκμετάλλευση όχι απλά δεν αναιρεί τον ανταγωνισμό, αλλά αντίθετα προετοιμάζει τον νέο γύρο πιο σφοδρής σύγκρουσης» υπογραμμίζει, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό τονίζει:

«Μέσα στη μέγγενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλειρηνική, λύση ούτε στο Κυπριακό, ούτε στα ελληνοτουρκικά. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει μέσα από την πάλη που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη και την εξουσία της. Αλλιώς οι λαοί θα πληρώνουν βαρύ τίμημα, όπως ήδη συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν από το ΚΚΕ «λείπει η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση» υπογραμμίζει «το ΚΚΕ δεν έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει ούτε στην άρχουσα τάξη, ούτε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη μέρα για να δράσουμε, αλλά από τώρα δρούμε στην πρώτη γραμμή της εργατικής-λαϊκής πάλης. Ανοίγουμε ρωγμές που δείχνουν το δρόμο για το αύριο, που μπορεί να είναι ελπιδοφόρο μόνο με τον λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, ενεργή λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας. Σε αυτήν τη νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας, το ΚΚΕ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι’ αυτό υπάρχει το κόμμα μας.

Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και στην ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Το ΚΚΕ όχι απλά δεν υποτάσσεται στον σημερινό, εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό, αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση εξετάζουμε εξαντλητικά τον εαυτό μας, με στόχο να αναμετρηθούμε με δυσκολίες και αδυναμίες και να προχωρήσουμε μπροστά, με βάση τον στρατηγικό μας στόχο» προσθέτει.

Ερωτηθείς αν θα εξακολουθήσει να είναι γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μετά το 21ο Συνέδριο απάντησε ότι «το ΚΚΕ την εσωκομματική δημοκρατία την εννοεί. Όλο το προηγούμενο 5μηνο προηγήθηκε μία πλούσια συζήτηση σε όλα τα όργανα του κόμματος, με όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνθήκες πανδημίας, ολοκληρώθηκε ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ, οι συνδιασκέψεις των Τομεακών Οργανώσεων και των Οργανώσεων Περιοχής, ανανεώθηκαν καθοδηγητικά Όργανα του Κόμματος. Το Συνέδριο έχει ως δεύτερο θέμα του την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και στη συνέχεια η νέα ΚΕ εκλέγει γενικό γραμματέα και Πολιτικό Γραφείο. Αυτή είναι η πιο γνήσια έκφραση της εσωκομματικής δημοκρατίας, που διαφυλάσσει και αναπτύσσει ως “κόρη οφθαλμού” το ΚΚΕ. Συνεπώς, για όλα αυτά, την Κυριακή βράδυ θα ξέρουμε όλοι».

Δείτε επίσης: ΚΙΝΑΛ κατά κυβέρνησης: «Καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading