Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να φωτιστεί η Novartis

Βολές προς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως εδώ και δυο χρόνια με ευθύνη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων το “σίριαλ Novartis” δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.

Όσον αφορά στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην υπόθεση, ο ίδιος ανέφερε πως το κόμμα του έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.

Επιπλέον τόνισε ότι μετά από επτά μήνες λειτουργίας της Επιτροπής τα αποτελέσματα είναι μια ατέλειωτη διαδικασία με εκατέρωθεν άσφαιρα πυρά και αντιπαραθέσεις που οδηγούσαν στο να χάνεται η ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου, όπως και της πιθανής εμπλοκής σε αυτή τη διαδικασία κυβερνητικών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Εκεί οδηγούσαν η στάση των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε μιλώντας στη συνέχεια, για τις αντιπαραθέσεις σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής, τα κρίσιμα έγγραφα που παρακρατούνται με το πρόσχημα του «απόρρητου», και την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε τη θέση αρχών του ΚΚΕ για κατάθεση «όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων» με φυσική παρουσία, χωρίς κουκούλα, με πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων τους ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να εξετασθούν τα όσα καταθέτουν», ενώ επισήμανε τις υπαναχωρήσεις των άλλων κομμάτων.

Είπε ότι όλα αυτά αναδεικνύουν τις ευθύνες των άλλων κομμάτων που δεν περιορίζονται στενά στις εργασίες της Επιτροπής, αλλά έχουν να κάνουν με γενικότερα και πολύ σοβαρότερα ζητήματα:

– Την πεισματική άρνηση όλων να καταργήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών

– Την υποκρισία όλων σε σχέση με την «δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» καθώς όλοι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ, «να πάψει ο ορισμός της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση».

– «Τρίτο και πιο σημαντικό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας «οι εργασίες των επιτροπών μέχρι σήμερα φανέρωσαν την αλλεργία σας να φθάσει η συζήτηση και η έρευνα στις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρου του Φαρμάκου που βρίσκονται στο ότι το Φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα, ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μεγαλύτερα κέρδη».

Απέδωσε την «αλλεργία» αυτή στον «προφανή λόγο» ότι «όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη συνέπεια της πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, φορτώνοντας τις όποιες περικοπές στη δημόσια δαπάνη στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών».

Επισήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση σε συνθήκες πανδημίας όπου προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί ακόμα και το πιο στοιχειώδες υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες και αντισηπτικά «βρέθηκε στο έλεος των διεθνών ανταγωνισμών, των εμπορικών πολέμων, των επιχειρηματιών και κερδοσκόπων στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου» γιατί οι κυβερνήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει να υπάρχει ούτε ένας υποτυπώδης κρατικός φορέας φαρμάκου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε σήμερα, που ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία φανέρωσε όχι μόνο τον παρασιτικό, αλλά και τον πολλαπλά επιζήμιο χαρακτήρα του» πρόσθεσε.

«Ήταν φανερό, μετά από όλα αυτά, ότι δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε αυτήν την διαδικασία που οδηγεί στον εκφυλισμό και για αυτό, μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του κόμματός μας αποχώρησαν από την παραπέρα λειτουργία της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχαμε κάνει και στην προηγούμενη Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, και είχαμε και τότε άρνηση να εξετασθούν οι μάρτυρες. Ταυτόχρονα, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να επανέλθουμε εάν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ «για διεύρυνση των αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης», ενώ οι εργασίες της Επιτροπής οδεύουν προς το τέλος, και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία αυταπάτη ότι διαχρονικά «επί όλων των κυβερνήσεων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για διάφορους κάθε φορά λόγους. Και σε αυτό δεν θα αποτελούσαν βέβαια εξαίρεση ούτε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «μόλις πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ έκανε μια απαράδεκτη παρέμβαση σε σχέση με την αγόρευση της εισαγγελέα σε εν εξελίξει δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο».

Είπε ότι η ΝΔ με την κίνησή της για διεύρυνση του κατηγορητηρίου επιδιώκει την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης και του αποπροσανατολισμού του λαού, που βολεύει τόσο την ίδια όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ «για να αποκρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, ιδιαίτερα μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την νέα καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις στη ζωή, υγεία, δουλειά, επιβίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Πρόσθεσε ότι «η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της Novartis με ευθύνη όλων των πλευρών (ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ)».

«Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείτε ακόμη: ΚΚΕ για κάμερες: «Μετατρέπεται το μάθημα σε τηλε-ριάλιτι»

Loading