Κουρτς: «Στηρίζουμε την προσπάθεια στα σύνορα» (vd)

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς συναντήθηκε στη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αλλά και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, επί του οποίου ο κ. Κουρτς εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου, και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, κ. Σάλενμπεργκ, την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει έμπρακτα την Ελλάδα. Ήδη, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημαία της Αυστρίας κυματίζει στον Έβρο δίπλα στην ελληνική, στην κυπριακή – σύντομα και σε άλλες σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα του κορωναϊού, το οποίο είναι ένα έκτακτο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα επικαιροποιούνται τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων, το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων, σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες.

Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος στο εξής να αξιοποιηθεί για να προστατευθεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και διερευνήθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων αλλά και σε αυτόν της ενέργειας.

Τονίστηκε η βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία σε θέματα Κλιματικής αλλαγής και πράσινης οικονομίας. Iδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων των δύο χωρών με διττό στόχο: πρώτον, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντλώντας εμπειρία από τις βέλτιστες πρακτικές του πολύ πετυχημένου Αυστριακού μοντέλου και, δεύτερον, την ενίσχυση και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) που γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη και επεκτείνεται σε όλο τον χρόνο.

Ταυτόχρονα με δεδομένους τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Αυστρία στον τομέα του πολιτισμού και της ομογένειας, αναδείχθηκε η διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική συνεργασία.

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνη Κόικα, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

“Ευγνώμων προς την Ελλάδα”

Την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα στα σύνορά της προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο περαιτέρω προσφύγων και μεταναστών, εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για όλες τις προσπάθειες που κάνει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υπάρχει εδώ μια επίθεση από πλευράς της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε αρχικά ο Σ. Κουρτς.

Και πρόσθεσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…«θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο και να τη γονατίσει. Και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη και ακολουθεί κοινό δρόμο πίσω από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό κι εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θέλουμε να συνεισφέρουμε, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα».

Δείτε το βίντεο με την επίσκεψη και τις δηλώσεις Κουρτς – Μητσοτάκη:

Loading