Κώστας Ζαχαριάδης στο politic: «Με το τέλος της πανδημίας επιβάλλεται να γίνουν εκλογές»

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Την άποψη- εκτίμηση πως αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας επιβάλλεται να γίνουν εκλογές εκφράζει, με συνέντευξή του στο politic, ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κατασκευάσει εχθρούς για να δικαιολογήσει την αποτυχία της και το γεγονός ότι πέρασε θεαματικά κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Κατηγορεί, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για βαθύτατα αυταρχική κι αλαζονική νοοτροπία. Παραδέχεται, πάντως, πως θα ήθελε πιο γρήγορους ρυθμούς και οργανωτικά και πολιτικά σχετικώς με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής παράταξης.

Όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, ο κ. Ζαχαριάδης ζητά από την κυβέρνηση να πιέσει, σε συντονισμό με τη Λευκωσία, για την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων από την ΕΕ, καθώς και για  τη στήριξη των ΗΠΑ. Σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, καταγγέλλει πως το δίδυμο Μητσοτάκη– Βορίδη επαναφέρει στο προσκήνιο τις χειρότερες πρακτικές της δεξιάς παράταξης, πηγαίνοντας τη χώρα δεκαετίες πίσω: «Τελικά πρόκειται για ένα “υποτελικό κράτος”. Έχουν στελεχώσει όλες τις θέσεις διοίκησης του κρατικού μηχανισμού με κομματικά εκλεκτούς. Επί δύο χρόνια οι “ψευδομεταρρυθμιστές” της ΝΔ έχουν αλώσει τον κρατικό μηχανισμό με αμιγώς “γαλάζια παιδιά” και ξηλώνουν ό,τι με κόπο έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη Ζαχαριάδη:

Από τη μία η κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως δεν βάζει πλάτη στους εμβολιασμούς κι από την άλλη υπάρχουν ψηφοφόροι σας που ενοχλούνται από τη στήριξη που δίνετε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, κατηγορώντας σας πως παίζετε το παιχνίδι Μητσοτάκη. Μήπως δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση και δημιουργείται αυτή η σύγχυση για το τι υποστηρίζετε;

-Η στάση μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στην πανδημία συνολικά δεν καθορίζεται ούτε από το στενό κομματικό συμφέρον, ούτε από δημοσκοπήσεις, ούτε από εκλογικούς σκοπούς, ούτε από την διάθεσή μας να χαϊδέψουμε ή να μην στεναχωρήσουμε κάποιους. Είπαμε από την πρώτη στιγμή και το λέμε και τώρα. Η υγεία του κάθε ανθρώπου είναι ύψιστο αγαθό, η υγεία του κοινωνικού συνόλου είναι πάνω απ’ όλα. Εμβολιαστείτε. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε για να τιθασεύσουμε την πανδημία, εμβολιαστείτε για εσάς, για τους ανθρώπους που αγαπάτε, για να βοηθήσετε την κοινωνία να βγει όρθια απ’ αυτή τη δοκιμασία. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν και δουλεύουν και με τις υπαρκτές μέχρι τώρα μεταλλάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βάζει πλάτη, η κυβέρνηση σε αυτό έχει πλήρη συναίνεση όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά απ’ όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση όμως δεν ψάχνει συναίνεση, προσπαθεί να κατασκευάσει εχθρούς για να δικαιολογήσει την αποτυχία της και το γεγονός ότι πέρασε θεαματικά κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε και θέλει φιμωμένη αντιπολίτευση. Δεν ανέχεται την διαφωνία, την κριτική και τον έλεγχο, γιατί η νοοτροπία του είναι βαθύτατα αυταρχική και αλαζονική.

Το «ήρεμο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά μάλλον πνίγηκε στην Αμμόχωστο. Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να συζητήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εξάρτηση της αναβάθμισης της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας από την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό για να μην βρεθούμε ενώπιον νέων δεινών;

-Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο και οι προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα κι αυτό σημαίνει ότι θα φέρει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ και θα αναζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Χρειάζεται εθνική «γραμμή» και ενιαίο μέτωπο από την πλευρά μας, συντονισμό με τη Λευκωσία και βέβαια να πιέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων από την ΕΕ. Αφηρημένες αναφορές και γενικόλογες διατυπώσεις δεν βοηθούν, αντίθετα πυροδοτούν περαιτέρω την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία παριστάνει τον καλόβουλο συνομιλητή στους Ευρωπαίους, ενώ σωρηδόν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, έχει προκλητική και επιθετική συμπεριφορά και κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Δηλαδή, ουσιαστικά, κατέχει παράνομα ένα κομμάτι της ΕΕ.

Τώρα που πέρασαν δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της ΝΔ φαίνεται καθαρά πόσο αποδυναμώθηκε η εξωστρέφεια και η ενεργητική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Βαλκάνια, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος στασιμότητα ή βήματα προς τα πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης ιδίως στην εξωτερική πολιτική πρέπει να καταλάβει ότι τα ζητήματα δεν λύνονται με επικοινωνία αλλά με σχέδιο, αποφασιστικότητα, κινητικότητα. Τώρα καταλαβαίνουν οι πολίτες τι σημαίνει να λύνονται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ή να βαλτώνουν.

Η προδοσία της Κύπρου από τη χούντα, διδάσκει πού οδηγεί η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα στην εξωτερική πολιτική και ποια είναι η μεγάλη διαφορά της πατριδοκαπηλίας και του εθνικισμού από τον πατριωτισμό. Δείχνει πού οδηγούν οι χαμένες ευκαιρίες για την επίλυση των προβλημάτων όταν και η Κύπρος και η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν σε άλλη κατάσταση από την σημερινή, δείχνει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας δεν είναι αυτονόητη αλλά κερδίζεται καθημερινά.

Έχετε καταγγείλει επανειλημμένως κι εντός της Βουλής την κυβέρνηση για δημιουργία «γαλάζιου» κράτους. Στο πλαίσιο της κομματικής σας αυτοκριτικής, μήπως ευθύνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν δημιούργησε ή ενίσχυσε θεσμικά αντίβαρα, ώστε η δημόσια διοίκηση να μην γίνεται λεία του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος;

-Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε θεσμικά άλματα στην περίοδο 2015-2019 για την αποκομματικοποίηση της διοίκησης, την αξιοποίηση των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης χωρίς κομματικές ταυτότητες, την διαφάνεια και την πραγματική χειραφέτηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν σας τα λέω εγώ που είμαι τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία αλλά τα γράφουν στην αξιολόγησή τους οι θεσμοί που επέβλεπαν το ελληνικό δανειοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου, το αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όταν η Ελλάδα τελείωνε με επιτυχία το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Οι μετακλητοί της κυβέρνησης είναι πάνω από τους 3.000 και κάθε μήνα καταγράφεται νέο ρεκόρ δεκαετίας. Οι αποδοχές τους έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, ενώ έχουν αμβλυνθεί τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα καθώς και τα ασυμβίβαστα και κωλύματα για τον διορισμό τους.

Έχουν στελεχώσει όλες τις θέσεις διοίκησης του κρατικού μηχανισμού με κομματικά εκλεκτούς. Επί δύο χρόνια οι «ψευδομεταρρυθμιστές» της ΝΔ έχουν αλώσει τον κρατικό μηχανισμό με αμιγώς «γαλάζια παιδιά» και ξηλώνουν ό,τι με κόπο έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και, μιλώντας για θεσμικά αντίβαρα, πέρα από τον κρατικό μηχανισμό, επεμβαίνουν και στις Ανεξάρτητες Αρχές με φωτογραφικές προκηρύξεις στελέχωσης και κουμπαριές. Το μόνο που ενδιέφερε εξ’ αρχής τη ΝΔ ήταν ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης. Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις νόμου, διορίστηκε Διοικητής της Αρχής Διαφάνειας ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη (από τη εποχή των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Άγγελος Μπίνης. Μετά είναι και η κουμπαριά του κ. Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Και έπειτα τον πλήρη αποκλεισμό των εισηγήσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την στελέχωση του ΑΣΕΠ.

Το δίδυμο Μητσοτάκη – Βορίδη επαναφέρει στο προσκήνιο τις χειρότερες πρακτικές της δεξιάς παράταξης, πηγαίνοντας τη χώρα δεκαετίες πίσω. Τελικά πρόκειται για ένα «υποτελικό κράτος». Αποτελεί χρέος των θεσμικών παραγόντων της χώρας, των συλλογικών εκφράσεων των δημοσίων υπαλλήλων, της αυτοδιοίκησης όλων των δημοκρατικών πολιτών της χώρας να αντισταθούμε σε αυτή την πρωτοφανή θεσμική υποχώρηση.

Διακρίνετε κάποια «ανεπίκαιρη» εκλογική ετοιμότητα στο υπουργείο Εσωτερικών που ενδεχομένως να μυρίζει σύντομα βουλευτικές εκλογές;

-Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει λύσεις, παράγει και αναπαράγει αδιέξοδα, φαίνεται καθαρά πλέον ότι είναι μέρος του προβλήματος, οι συνεχόμενες αποτυχίες, η αλαζονεία και η έπαρσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μέρος της λύσης στα ζητήματα της χώρας. Το απέδειξε στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε. Όσο ταχύτερα φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες. Κάθε ημέρα που παραμένουν, κάνουν τρομερή ζημία. Αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας επιβάλλεται να γίνουν εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτός δεσμεύσεων σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και αποτυχημένος σε όλα όσα δύσκολα πραγματικά κλήθηκε να διαχειριστεί μετεκλογικά. Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του όταν υγειονομικά πρωτόκολλα το επιτρέψουν να κάνουμε εκλογές;

Θα μπορούσε ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είχε ολοκληρωθεί ή, έστω, να είχε επιτύχει σοβαρή πρόοδο πριν την πανδημία ούτως ώστε τώρα να ήσασταν πιο έτοιμοι σε τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη;

-Προσωπικά, θα ήθελα πιο γρήγορους ρυθμούς και οργανωτικά και πολιτικά.  Προχωράμε με βήματα σταθερά ως στρατηγική επιλογή για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής παράταξης που θα διεκδικήσει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές. Η πανδημία όμως είναι μια πραγματικότητα που δυσκολεύει την προσπάθειά μας, δυσκολεύει την κινητικότητα κάθε συλλογικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ενώ εδώ και δέκα χρόνια (από το 2012) είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός φορέας στην επιλογή των ψηφοφόρων της ιστορικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς δεν έχει κατορθώσει να αντιστοιχήσει την παρουσία του και την επιρροή του στην Αυτοδιοίκηση , στον χώρο της εργασίας, στην μαζικοποίησή του. Αυτό θα αλλάξει. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμφιλιωθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, είναι και κάτι για το οποίο όλοι μας  στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και στον προοδευτικό κόσμο πρέπει να  δουλέψουμε εντατικά. Τα λόγια είναι εύκολα. Για να ανατραπεί η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης θέλει δουλειά και πολιτικές τομές.

Δείτε επίσης: Γιώργος Τσίπρας στο politic: «Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ το δέον συναινετικοί»

Loading