Κλείνει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Οι επόμενες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη συνέχιση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, η πιο σημαντική εκ των οποίων είναι η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με το οποίο κλείνει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης.

Πιστοί στην αρχή ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, το Μέγαρο Μαξίμου “τρέχει” από τις 7 Ιουλίου ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που δεν επιβάλλεται από τους δανειστές, αλλά αποτελεί προϊόν εγχώριας πολιτικής σκέψης με σκοπό να φέρει στην Ελλάδα επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους στις εθνικές μας εκλογές. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός κάνουν λόγο για μια “κορυφαία θεσμική τομή”, που θα αποδείξει την ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος. Εξ ου και ο κυβερνητικός στόχος να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψήφοι κοντά στους 300.

Ο “Ηρακλής” φέρνει ρευστότητα στην οικονομία

Την Πέμπτη θα πάρει σειρά η ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον “Ηρακλή” που αφορά στα “κόκκινα” δάνεια. Το εν λόγω σχέδιο θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 30 δισ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα της ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Την Παρασκευή θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνεχής προκλητικότητα της Τουρκίας επιβάλλει να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και η συμφωνία εκσυγχρονισμού και συντήρησης των υποβρυχίων τύπου 209 και 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Η “μάχη” του προϋπολογισμού

Ωστόσο, η μεγάλη πολιτική μάχη ξεκινά το Σάββατο, με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020. Στην κυβέρνηση σημειώνουν οτι πρόκειται για μια ξεχωριστή πολιτική στιγμή αφού σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στο μέλλον.

Όπως εξηγούν, ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ο πρώτος που δεν έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, αφού μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Αυτό σημαίνει ότι μετά από πολλά χρόνια, το ΑΕΠ μας οδηγείται κοντά στα 200 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνει το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου ή 1.600 ευρώ περίπου κατά  νοικοκυριό.

Loading