ΚΙΝΑΛ: Ζητά κατάθεση εγγράφων στην Βουλή των ΕΔΕ για το Μάτι

Να κατατεθούν έγγραφα στη Βουλή των ΕΔΕ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και των καταστροφικών πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα το 2017, αιτείται το ΚΙΝΑΛ με «Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων» που κατατέθηκε προς τους υπουργού Προστασία του Πολίτη και Δικαιοσύνης μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν με την «Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων» που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, να πληροφορηθούν και για το αν υπάρχουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι εμπλεκόμενα στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι και εν συνεχεία μετακινήθηκαν σε υψηλές πολιτικές και κρατικές θέσεις και με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναβάθμισή τους.

Ερωτούν, ακόμη, γιατί καθυστερεί η έκβαση της διερεύνησης των πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα το 2017 και γιατί χρονοτριβεί η δικαστική τους έρευνα.

Μάλιστα καλούν τους δύο υπουργούς να τους πληροφορήσουν για το ποιες αλλαγές στον τομέα της διαφάνειας έχει επιφέρει ή προτίθεται να επιφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε διάφορα επιχειρησιακά ζητήματα που αναδεικνύονται από τα όσα αποκαλύφθηκαν από το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Ποια συγκεκριμένα μέτρα εκπαίδευσης του πληθυσμού έχουν ληφθεί για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εάν έχουν διεξαχθεί ασκήσεις εκκένωσης, πού και πότε. Και τέλος, ποιες αλλαγές εξετάζονται στο σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας και εν γένει της ανώτερης ιεραρχίας του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Στο κείμενό της «Ερώτησης και Αίτησης Εγγράφων» οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενοι στα όσα περιγράφονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδος «Καθημερινή» κάνουν λόγο για «συγκλονιστικές πληροφορίες για καθυστερήσεις, ανοργανωσιά και εγκληματικές ευθύνες υπηρεσιακών, ενδεχομένως και πολιτικών, παραγόντων» που «προκαλούν θλίψη και οργή» σχετικά με τις προσπάθειες υπηρεσιακών παραγόντων για απόκρυψη στοιχείων και συγκάλυψη των ευθυνών τους».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, σημειώνουν ότι υπάρχουν αναφορές στο δημοσίευμα της εφημερίδα, όπου περιγράφουν «ωμές παρεμβάσεις από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε στο υπηρεσιακό πόρισμα του εμπειρογνώμονα να αποσιωπηθούν σημαντικές ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι. Επίσης αναφέρονται προσπάθειες παρεμπόδισης και καθυστέρησης της έρευνας με πρόφαση την αναμονή προηγούμενης έκδοσης του πορίσματος της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης». Και σημειώνουν πως «δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι που προκάλεσαν τον θάνατο 102 ανθρώπων, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η περίφημη ΕΔΕ της Πυροσβεστικής για τις τραγικές εκείνες ώρες».

Σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 στη Μάνη και τα Κύθηρα, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν πως «ο υπηρεσιακός ανταγωνισμός μεταξύ μελών της ηγεσίας του Σώματος είχε ως συνέπεια την αδρανοποίηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, με συνέπεια να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους καθώς και αρκετά κτίσματα. Φέρεται μάλιστα ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικού Σώματος να επισημαίνει ότι η διερεύνηση αυτών των φαινομένων από τις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές καθυστερεί υπέρμετρα, στα όρια της ματαίωσης».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, στο κείμενο της «Ερώτησης και ΑΚΕ» που κατέθεσαν, διαπιστωτικά παρατηρούν πως όλα αυτά «αναδεικνύουν με κραυγαλέο τρόπο χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Προβλήματα που φαίνεται να συνδέονται αιτιωδώς και με τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας του Σώματος και γενικότερα με την ιεραρχική εξέλιξη στα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης αυτού. Δύο χρόνια μετά την τραγική καταστροφή στο Μάτι και ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία τίποτα εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς», ενώ επισημαίνουν ότι «είναι εξ άλλου αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αρκετά από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στα οποία καταλογίζονται βαριές ευθύνες για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι αξιοποιήθηκαν εν συνεχεία από την παρούσα Κυβέρνηση σε υψηλές πολιτικές και κρατικές θέσεις».

Δείτε ακόμη: Πρώτο ραντεβού για τη νέα κωμική σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε!»

Loading