ΚΙΝΑΛ: Προτάσεις για στήριξη του τουρισμού

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως η παρέμβαση της Πολιτείας πρέπει να είναι επιβεβλημένη κι ολοκληρωμένη αφενός για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020 αφετέρου για την ανταγωνιστική προσαρμογή του στη συνέχεια στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις συζήτησε η κ. Γεννηματά μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό και Άρη Σουλούνια, αντίστοιχα. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπεύθυνος για θέματα τουρισμού, Γιώργος Φραγγίδης και ο γραμματέας του Τομέα, Γιώργος Νικητιάδης.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ και το αντίστοιχο ποσοστό της απασχόλησης, λέγοντας πως «Είναι σαφές ότι αν δεν στηριχθεί το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι μόνο για μια χρονιά. Μάλιστα μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων στήριξης, θα επιστρέψει στο κράτος μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα που θα επιφέρει (φόροι, εισφορές, κατανάλωση)».

Η κ. Γεννηματά και ανακοίνωσε τους βασικούς στόχους όπως εξειδικευόνται στο Εθνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη του Τουρισμού οι οποίοι είναι:

-Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων. Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν από το άνοιγμα και κατά τη λειτουργία των μονάδων.

Στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δύο χρόνια, στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής. Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020. Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους. Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

 Στηρίζουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους. Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40%, για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές, χωρίς όμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά. Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών. Με κατεύθυνση τη στήριξη και μικρών, μεσαίων μονάδων.

Δείτε ακόμη: ΚΚΕ: Πρόταση νόμου για στήριξη των εργαζομένων στην Τέχνη

Loading