ΚΕΔΕ: «Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία»

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις αυτοδιοίκησης-κυβέρνησης καθώς με το σημερινό τους ψήφισμα ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ κατηγορούν την κυβέρνηση πως με την απλή αναλογική οδηγεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με μικροκομματικές σκοπιμότητες να οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα, «παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα». Μάλιστα, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι και στη μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια.

Καμία κουβέντα για την ταμπακιέρα από το υπουργείο Εσωτερικών

Αφού προειδοποιούν οτι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης επισημαίνουν πως: «Το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη βελτίωση του “Καλλικράτη” δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.

Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων».

«Το εκλογικό σύστημα να μην υπηρετεί σκοπιμότητες»

Όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το ψήφισμα που ενέκρινε το συνέδριο ζητείται ακόμη «η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Loading