Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα

Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα! Αυτή η φράση ταιριάζει «γάντι» στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία η οποία ακούει για ανάκαμψη και «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, ωστόσο δεν βλέπει ούτε τη μία, ούτε την άλλη…

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζεις τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% που έθεσε η κυβέρνηση και πολύ χαμηλότερα από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Ταμείου για 2,6%. Η στατιστική αυτή απόκλιση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., εξέλιξη που συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις και άρα λιγότερες θέσεις εργασίας.

Οι ψευδαισθήσεις Τσίπρα προσκρούουν στην πραγματικότητα

Με απλά λόγια οι δηλώσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και το θετικό κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από όνειρα θερινά νυκτός, μιας και οι ψευδαισθήσεις τους προσκρούουν στην πραγματικότητα.

Μοιραία ξεκινά μια ευρύτερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό να πετύχουμε ως εθνική οικονομία υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό μοιάζει ακατόρθωτο όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι.

Χωρίς μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και εξαφάνιση όλων των ιδεοληπτικών εμποδίων που ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτουν στην οικονομία καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να μας χτυπήσει την πόρτα.

Εν ολίγοις, για να επιτευχθεί υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη χρειάζεται πολιτική αλλαγή και νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Την αναγκαιότητα αυτή την… φωνάζει εδώ και καιρό η εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους, στο οποίο στους πρώτους μήνες του 2018 εκτινάχθηκε στα 101 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις «φρέσκες ληξιπρόθεσμες» οφειλές των ιδιωτών να διαμορφώνονται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενημερωτικά, οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή της χρονιάς φτάνουν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η διαφορά αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς από 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τον πρώτο μήνα του 2018, έφτασαν στα 2,6 δισεκατομμύρια το Φεβρουάριο.

Ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.7 εκ φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ήδη μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,1 εκατομμύριο οφειλέτες. Το Φεβρουάριο 2018, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν κατά 21 χιλιάδες.

Για ποια ανάπτυξη, λοιπόν, μιλά άραγε η Κυβέρνηση;

Τα δήθεν αναπτυξιακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτε άλλο από κομματικές φιέστες οι οποίες ενίοτε εξυπηρετούν και τις ανάγκες του υπουργικού συμβουλίου για σύντομες διακοπές. Ειδικά για τη Ρόδο η εικόνα παραπέμπει ευθέως σε εκδρομή λυκείου με την κυβέρνηση σε ρόλο δεκαπενταμελούς που καλείται να χειροκροτεί τον κ. Τσίπρα.

Loading