Καλαφάτης: Ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και στρατηγική το τρίπτυχο της κυβέρνησης

«Έχουμε ένα πλάνο δράσης το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο: ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και στρατηγική» σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σταθερά σε τρεις άξονες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Πρώτο μέλημα είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, η σταθερή επιμονή στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η σταθερότητα στις συμμαχίες, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

«Ας μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Στον άξονα της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας μέρα με τη μέρα χτίζεται ένα τείχος κοντά σε ελληνικές θέσεις και απέναντι σε τουρκικές. Ο Τούρκος πρόεδρος με τις κινήσεις που κάνει οδηγείται σε έναν απομονωτισμό. Προσπαθεί να εκβιάσει κάποια κίνηση της Ελλάδας προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω στις προκλητικές του ενέργειες» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

«Κανένας διάλογος αν δεν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα»

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, απάντησε:

«Δεν θα μπούμε σε κανένα διάλογο με την Τουρκία παρά μόνο όταν σταματήσει η προκλητική πολιτική της γείτονος χώρας. Μόνο τότε θα ξεκινήσουμε το διάλογο! Θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, όταν σταμάτησαν τότε οι διερευνητικές επαφές και συζητήσεις. Το μόνο θέμα που θα βρεθεί στο τραπέζι είναι η η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο αν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα».

Σχετικά με το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για την απόκτηση των μαχητικών Rafale από τη Γαλλία και την προμήθεια δυο φρεγατών, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως «ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους κινούμαστε είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».

«Δεν είναι εύκολο το στοίχημα της κυβέρνησης»

Για την προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλαφάτης είπε:

«Οι Θεσσαλονικείς σε πολιτικό, προσωπικό, επιχειρηματικό και επιστημονικό επίπεδο θα ενεργοποιηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, θα εστιάσει στις υποδομές της πόλης (flyover,ΟΑΣΘ,μέτρο και το κυριότερο ζήτημα θα αφορά στον σχεδιασμό της οικονομίας. «Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της χώρας: πώς θα μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία και η κυβέρνηση να τρέξει με το μεταρρυθμιστικό πρόσημο που τη χαρακτηρίζει», προσθέτοντας ότι:

«Με τους επερχόμενους κινδύνους αύξησης της ανεργίας και κινδύνους της ύφεσης, πώς θα μπορέσει να διατηρήσει το momentum που πήγαμε να κερδίσουμε στην αρχή της διακυβέρνησης, το οποίο ανεκόπη αναπόφευκτα από το ζήτημα της πανδημίας. Το μεταρρυθμιστικό ρίσκο αυτής της κυβέρνησης θα έχει θεαματικά αποτελέσματα στην οικονομία. Δεν είναι εύκολο το στοίχημα και η εξίσωση είναι δύσκολη», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

«Αύξηση προϋπολογισμού για τα ΚΔΑΠ»

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για τους πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τα ΚΔΑΠ εκτιμάται γύρω στα 270 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είπε ότι «η κυρία Μιχαηλίδου, η αρμόδια υφυπουργός με μία σειρά δημοσίων παρεμβάσεων έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες έχουν καλυφθεί σε ένα μεγάλο βαθμό. Βεβαίως υπάρχει το φαινόμενο των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, τα οποία ουσιαστικά διπλασιάστηκαν σε αριθμό, επομένως αυξήθηκαν οι αιτήσεις».

«Ωστόσο, η κ. Μιχαηλίδου με τις τοποθετήσεις της στη Βουλή απέδειξε ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ουσιαστικά είναι ανεδαφικές. Σε κάθε περίπτωση έχει ζητηθεί μία αύξηση του προϋπολογισμού ούτως ώστε, αν υπάρχουνε κάποια κενά, να καλυφθούν», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ακούστε όσα είπε ο Σταύρος Καλαφάτης στον Flash 99,4:

Δείτε ακόμη: Αυγέρη για ΚΔΑΠ: Η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε πόρους για χιλιάδες παιδιά και εργαζομένους

Loading