Κ. Βέττα: «Έγκλημα η απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028»

«Έγκλημα» χαρακτήρισε μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέτα, την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία από το 2023.

«Εμείς μάθαμε για την απολιγνιτοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον μας και, κυρίως, της Κοζάνης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βέτα, προσθέτοντας: «όλοι οι θεσμοί και οι τοπικοί φορείς είναι αντίθετοι με αυτή τη βεβιασμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού».

«Δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός»

Όπως επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «μάθαμε ότι αρχικά θα κλείσουν και οι 28 λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, εκτός μίας: της Πτολεμαΐδας 5, όπου είναι μία μεγάλη επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ήδη 1,2 δισ. Πάντως, δεν θα κάνει σε καμία περίπτωση απόσβεση στα χρόνια που θα δουλέψει, μιας και το 2028 θα κλείσουν οριστικά όλες οι μονάδες». Η Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με την κ. Βέττα «έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ηλεκτροδότηση της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια και, τώρα, εισπράττει αυτήν την απόφαση-έγκλημα. Πίσω από αυτή την απόφαση, δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τίποτα και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τις θέσεις εργασίας, για το δίκαιο τρόπο μετάβασης, ούτε για τις αποκαταστάσεις που είναι μεγάλο κεφάλαιο. Τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις;», διερωτάται η κ. Βέττα, η οποία παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για τη δημόσια υγεία, καθώς «οι επιστήμονες λένε ότι όταν τα ορυχεία είναι ανοιχτά και υπάρχει μέσα λιγνίτης, εκείνος οξειδώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της χώρας», ενώ εξαπέλυσε «καρφιά», τονίζοντας πως «το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι θα εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο, καθώς η κυβέρνηση… κλείνει το μάτι στα δυτικά συμφέροντα που υπάρχουν γύρω από αυτό».

Όλα όσα είπε η κ. Βέττα στον Flash 99,4:

Loading