Κ. Τσιάρας – αλλαγές στον ΠΚ: Πρέπει να επανεξεταστούν οι υφ’ όρων αποφυλακίσεις

Στις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, οι υφ’ όρων αποφυλακίσεις ενδεχομένως θα πρέπει να ξανασυζητηθούν, εξετάζοντας και τη φύση του αδικήματος σύμφωνα με τον Κ. Τσιάρα 

«Τοποθετούμαι στη μέση, μεταξύ μιας ευρωπαϊκής αντίληψης για απομείωση ποινών και γρήγορης επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία και της άποψης της ελληνικής κοινωνίας επί ζητημάτων που προκαλούν ανασφάλεια και δεν υπηρετούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για την «καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» ο κ. Τσιάρας είπε ότι , ώστε «να μην βλέπουμε να επαναλαμβάνονται ακριβώς οι ίδιες συμπεριφορές την επομένη της υφ’ όρων αποφυλάκισης» είπε ο κ. Τσιάρας.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, είπε ότι επικαιροποιείται ο κατάλογος των βασικών αδικημάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ διαφώνησε με την αντιπολίτευση στην άποψη ότι μειώνονται οι σχετικές ποινικές κυρώσεις. «Λίγο πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας (που ήταν 10 χρόνια) σε πλημμέλημα, ενώ εμείς, τον Νοέμβριο του 2019, βάλαμε κάθειρξη έως 8 έτη» είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Δεν υπάρχουν χαμηλότερες ποινές, υπάρχει μια ευθυγράμμιση των ποινών και μάλιστα, ακολουθείται μια κλιμακούμενη αύξηση της ποινής».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης παρουσίασε το ζήτημα της στήριξης των δικηγόρων απέναντι στην πανδημία ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως μετά από κάθε έγκλημα υπόσχεται αυστηροποίηση ποινών. «Να συζητήσουμε την αυστηροποίηση των ποινών για κάποια εγκλήματα, να συζητήσουμε όμως και για την πρόληψη, να συζητήσουμε και για τη δημιουργία φυλακών» είπε ο κ. Αυλωνίτης.

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου αρχικά συνεχάρη την  Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του φυγά Χρήστου Παππά, ο οποίος, όπως είπε η κ. Γιαννακοπούλου, «επιστρέφει εκεί που του αρμόζει». Για το νομοσχέδιο, που αφορά σε ευρωπαϊκή οδηγία, σημείωσε πως «είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί».

Με αφορμή τη σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης είπε πρέπει να γίνει κατανοητή από τον ελληνικό λαό η σημασία της ποινής για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ για τους εμβολιασμούς είπε ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου τόνισε την ανάγκη επαναξιολόγησης των ευρωπαϊκών μέτρων καταπολέμησης του μαύρου χρήματος καθώς, από το «3-5% του παγκόσμιου ΑΕΠ που ξεπλένεται κάθε χρόνο, από αυτό ανακτάται μόνο το 1,1%».

Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τις αρνητικές συνέπειες που γεννά καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης . Επισήμανε συγκεκριμένα ότι, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής της δήμευσης της περιουσίας ατόμου, που είναι ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος, όταν η υπόθεση δεν έρχεται στο ακροατήριο εντός πέντε ετών.

Την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Χρ. Παππά εξέφρασε και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Με αυτήν, κλείνει το αιματοβαμμένο κεφάλαιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που ταλαιπώρησε την πατρίδα μας και τη δημοκρατία» είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

Δείτε επίσης: Χρήστος Παππάς: Ο Χρυσοχοΐδης συγχαίρει την ΕΛΑΣ για την σύλληψη του

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading