Κ. Τασούλας: Τα memoranda Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου

Τα memoranda μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και ανυπόστατα, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας έχοντας ενώπιόν του δεκάδες βουλευτές από όλα τα μεσογειακά κράτη, στη 14η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν νωρίτερα, σήμερα, στην Αθήνα. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του εκείνος, στην ίδια συνάντηση, κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες εξωτερικές παρεμβάσεις στη Λιβύη καθώς και τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, ως εμπόδια για την ειρήνη. Εξάλλου ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος υπονομεύουν τη βασική αρχή της καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς κάθε αμοιβαία επωφελή σχέση, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κων. Τασούλας.

Στο κεφάλαιο των σχέσεων της χώρας μας με τους γείτονές της, αναλυτικά, ο Κων. Τασούλας δεν έκρυψε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν ανησυχία, βάσιμη ανησυχία, όπως με έμφαση ανέφερε. Με τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας καθώς και των διεθνών συνθηκών. Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος υπονομεύουν τη βασική αρχή της καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς κάθε αμοιβαία επωφελή σχέση, διεμήνυσε εξάλλου.

Τα memoranda μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και ανυπόστατα, ενώ απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που η Συνέλευσή μας οφείλει να προστατεύει ως κόρη οφθαλμού, ανέφερε επίσης ο Κων. Τασούλας και, ευκαιρίας δοθείσης, έστειλε και το πιο κάτω μήνυμα: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις των καιρών με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα. Είμαστε μια χώρα σύνορο της Δύσης και επιδιώκουμε σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της συνεργασίας -και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο η περιοχή μας να είναι θέατρο μίσους και παθών. Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης οι λαοί της Μεσογείου δεν πρέπει να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών: τη μετακίνηση των πληθυσμών και την κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ε.Ε. και τη χώρα μας, η οποία σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος των προσφυγικών ροών, ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία του αποτελεσματικού συντονισμού των χωρών κατά μήκος των μεσογειακών διαδρομών καθώς και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής Ε.Ε.-Τουρκίας. Το μεταναστευτικό θέλει συνολική αντιμετώπιση εστιάζοντας στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, την αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτιών της μετανάστευσης, την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας όσων το έχουν ανάγκη. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να συνεργασθούν για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και την καταπολέμηση της φρικτής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας, δήλωσε εισαγωγικά ο ομιλητής για να τονίσει στη συνέχεια:

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες εισόδου, δεν αντέχουν, ούτε οφείλουν να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μαζικών μεταναστευτικών ροών. Η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, χρειάζονται προγράμματα στήριξης για τις χώρες προέλευσης και διακίνησης, κοινή αποφασιστική διαχείριση των κοινών συνόρων, κοινό τρόπο επιμερισμού των ροών, πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, υποστηρικτικά μέτρα για την ένταξη όσων δικαιούνται παραμονής, ενδεχομένως υιοθέτηση νόμιμου τρόπου μετανάστευσης προς την Ε.Ε. στη βάση ικανοτήτων και αναγκών σε εργατικό δυναμικό.

Για το άλλο παγκόσμιο πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή, την χαρακτήρισε ζωτική πρόκληση και υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Δεδομένου μάλιστα ότι η Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες κλιματικά περιοχές, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει εθνική στρατηγική, στηρίζει τη Συμφωνία Παρισίων αλλά και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σημείωσε ακόμη.

Όμως, η πρόσφατη προειδοποίηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμασθεί για μια απότομη αύξηση του αριθμού τους λόγω της κλιματικής αλλαγής δείχνει το μέγεθος των προκλήσεων τόσο για τη διαχείριση των μετακινήσεων όσο και για την κατεπείγουσα ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, διεμήνυσε ο Κων. Τασούλας.

Εισαγωγικά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είχε μιλήσει για την αφορμή συνάντησης δεκάδων κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών σήμερα και αύριο στην Αθήνα, δηλαδή τη 14η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου: Η Συνέλευση, στη δημιουργία της οποίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα αλλά και η, παρούσα στις σημερινές εργασίες, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου, είπε ο Κων. Τασούλας, αποτελεί το σημαντικότερο φόρουμ κοινοβουλευτικού διαλόγου για μείζονα ζητήματα της Μεσογείου. Με τον πρόεδρο της Βουλής να υπογραμμίζει αυτή τη μοναδική συνύπαρξη δυτικού και ανατολικού πολιτισμού στη Λεκάνη της Μεσογείου αλλά και να στέλνει ταυτοχρόνως μήνυμα για το χρέος όλων να αντιπαρατεθούν με τις ιδέες και τις πράξεις τους στη φρίκη του πολέμου.

 

Μήνυμα Γκουτέρες

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς την 14η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε τους κινδύνους από τη σοβούσα σύρραξη στη Συρία: Πρέπει να βρεθεί λύση, σημείωσε εμφατικά.

Ενώ στο θέμα της Λιβύης καταδίκασε τις συνεχιζόμενες εξωτερικές παρεμβάσεις στη Λιβύη καθώς και τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, ως εμπόδια για την ειρήνη.

Παραλλήλως ο Γ.Γ. στηλίτευσε τη ρητορική κατά των μεταναστών και προσφύγων, τον αντισημιτισμό κ.ο.κ. υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου.

Είχε προηγηθεί το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου: στη γειτονιά της Μεσογείου ιδιαιτέρως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συναντίληψη, συμφωνία και από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος παρέθεσε κάποια τέτοια θέματα, όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία, το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή, ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθέτουν ένα πεδίο συνομιλιών. Επιβάλλεται να υπάρξουν προσπάθειες για αμοιβαία κατανόηση, σημείωσε συμπερασματικώς ο κ. Ιερώνυμος.

Νίκος Παπαδημητρίου

©Πηγή: amna.gr

Loading