Κ. Νοτοπούλου: “Τουριστικοί Συνοδοί – Άλλη μία περίπτωση που οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έγιναν πράξη”

Με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου, 31 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού με θέμα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για του τουριστικούς συνοδούς που δεν έγιναν πράξη.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

Τουριστικοί Συνοδοί. Άλλη μία περίπτωση που οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έγιναν πράξη

Με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου, 31 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού με θέμα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για του τουριστικούς συνοδούς που δεν έγιναν πράξη.

Με ΦΕΚ για το «Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ.», καθορίζονται οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων ανά Ι.Ε.Κ. και ειδικότητα στα δημόσια Ι.Ε.Κ. για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2020-2021, οι οποίοι υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Στον πίνακα που περιλαμβάνεται στην απόφαση  και στους αυξ. αριθμούς 71,304, 361, και 379, προβλέπεται η εισαγωγή στα δημόσια Ι.Ε.Κ. Ζωγράφου, Πυλαίας –Χορτιάτη,Σύρου, και Σπάρτης αντίστοιχα, υποψηφίων 15 τον αριθμό σε κάθε  Ι.Ε.Κ., ειδικότητας τουριστικού συνοδού.

Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει την ειδικότητα του τουριστικού συνοδού και καλεί τους υποψηφίους να δηλώσουν προτίμηση, ενώ έχει ζητηθεί και δοθεί όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, περίπτωση 13 των «έχοντας υπόψη» σχετική εισήγηση της  Διεύθυνσης Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού εξακολουθεί αδικαιολόγητα να κωλυσιεργεί ως προς την αναγνώριση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

1. Προτίθενται να προχωρήσουν σε νομοθετική αναγνώριση και ρύθμιση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού ;

2. Προτίθενται να σταματήσουν το μαρτύριο της σταγόνας και να  προβούν στην ένταξή τους στον μηχανισμό στήριξης των 534 ευρώ μηνιαίως για το σύνολο της  φετινής τουριστικής σεζόν ;

3. Σκοπεύουν να τους εντάξουν στα δωρεάν self-test covid μέσω  ΑΜΚΑ, καθώς τα αρνητικά τεστ είναι απαραίτητη  προϋπόθεση  βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων για συνοδεία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά;

4. Σκοπεύουν να τους εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη και τις ευεργετικές διατάξεις που είχαν όλοι οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή;

Για την ενημέρωσή σας, ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και

Τουρισμού   

ΘΕΜΑ: « Τουριστικοί Συνοδοί. Άλλη μία περίπτωση που οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έγιναν πράξη  »

Με την  με αριθμό Κ5/62224, ΦΕΚ 2428/7-6-2-2021,  απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, και Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ.», καθορίζονται σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα, οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων ανά Ι.Ε.Κ. και ειδικότητα στα δημόσια Ι.Ε.Κ., για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2020-2021, οι οποίοι υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Στον πίνακα που περιλαμβάνεται στην απόφαση  και στους αυξ. αριθμούς 71,304, 361, και 379, προβλέπεται η εισαγωγή στα δημόσια Ι.Ε.Κ. Ζωγράφου, Πυλαίας –Χορτιάτη,Σύρου, και Σπάρτης αντίστοιχα, υποψηφίων 15 τον αριθμό σε κάθε  Ι.Ε.Κ., ειδικότητας τουριστικού συνοδού.

Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει την ειδικότητα του τουριστικού συνοδού και καλεί τους υποψηφίους να δηλώσουν προτίμηση. Και ενώ έχει ζητηθεί και δοθεί όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, περίπτωση 13 των «έχοντας υπόψη»σχετική εισήγηση της  Διεύθυνσης Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού εξακολουθεί αδικαιολόγητα να κωλυσιεργεί ως προς την αναγνώριση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού.

Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από τη συνάντηση που είχε το Πανελλήνιο σωματείο τουριστικών συνοδών στα τέλη Αυγούστου 2020 με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη. Το Υπουργείο εξέδωσε,μάλιστα,το από 19-11-2020 σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο ανακοίνωνε :

«Μετά από τη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με εκπροσώπους των τουριστικών συνοδών, το Υπουργείο -αφού επεξεργάστηκε σειρά προτάσεων- προχωράει σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, που βάζει τάξη μετά από πολλά χρόνια σε στρεβλώσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Ρυθμίζει το πεδίο άσκησης του επαγγέλματος του Τουριστικού Συνόδου .Ορίζει την περιγραφή έργου και των καθηκόντων του.Προβλέπει την διαδικασία χορήγησης άδειας (βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων ,λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό γεγονός της ύπαρξης προσώπων που επί μακρόν ασκούν το επάγγελμα και διαθέτουν επαγγελματική πείρα στο εν λόγω πεδίο»

Έκτοτε, οι εξαγγελίες παραμένουν ακόμα εξαγγελίες, κατά την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης της ΝΔ,  χωρίς να γίνουν πράξη.

Σε αυτό το αβέβαιο και αρρύθμιστο εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον τα Υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού «ελαφρά τη καρδία» καλούν υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων να δηλώσουν την ειδικότητα του τουριστικού συνοδού

Επειδή, από τους κλάδους που δέχονται μεγάλο πλήγμα με σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους είναι και αυτός των τουριστικών συνοδών.

Επειδή, το αρρύθμιστο εργασιακό περιβάλλον τους ενισχύει την εκμετάλλευση της εργασίας τους και ευνοεί την αδήλωτη εργασία.

Επειδή, ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ρύθμιζε το πεδίο άσκησης του επαγγέλματος του Τουριστικού Συνοδού

Επειδή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραπλανεί τους υποψηφίους στις πανελλήνιες εξετάσεις για την ειδικότητα του τουριστικού συνοδού, ενώ καθυστερεί την αναγνώρισή του επαγγέλματος και ουσιαστικά το απαξιώνει

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική αναγνώριση και ρύθμιση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού ;

2. Προτίθεστε να σταματήσετε το μαρτύριο της σταγόνας και να  προβείτε στην ένταξή τους στον μηχανισμό στήριξης των 534 ευρώ μηνιαίως για το σύνολο της  φετινής τουριστικής σεζόν ;

3. Σκοπεύετε να τους εντάξετε στα δωρεάν self test covid μέσω  ΑΜΚΑ, καθώς τα αρνητικά τεστ είναι απαραίτητη  προϋπόθεση  βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων για συνοδεία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά;

4. Σκοπεύετε να τους εξασφαλίσετε ασφαλιστική κάλυψη και τις ευεργετικές διατάξεις που είχαν όλοι οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωσταντίνος

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γιώργος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Δείτε επίσης: Νοτοπούλου: “Επιτελικό μπάχαλο και στις πύλες εισόδου για δεύτερη χρονιά”

Loading