Κ. Κυρανάκης: «Όποιος θέλει ας έρθει να του δείξω τα ένσημά μου…»

Στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του, για τα ελλιπή βιογραφικά από την πλευρά των ανέργων, αλλά και για το πελατειακό κράτος που εξακολουθεί να υφίσταται, αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».  

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις αντιδράσεις αυτές ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «επειδή είμαι σε θέση να βλέπω στη σύντομη πορεία μου ως βουλευτής ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συνεχιστεί διότι οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι από τους πιο μορφωμένους σε όλη την Ευρώπη. Έχουν και το ταλέντο και την ικανότητα και το χάρισμα για να διεκδικούν με αξιώσεις μία σοβαρή θέση στη νέα αγορά εργασίας. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Και αυτό είπα. Κάτι που φυσικά έρχεται με κόστος για έναν πολιτικό ο οποίος εκλέγεται. Υπήρξαν ακόμη και ψηφοφόροι μου που μου έκαναν παράπονα και μου γκρίνιαξαν. Εγώ όμως δεν είμαι αυτής της νοοτροπίας. Και θέλω η γενιά μου να μην ακολουθεί και να μη συμμετέχει σε αυτή τη νοοτροπία.

Θέλω ο νέος κόσμος να πιστέψει στις δυνατότητές του, να πιστέψει ο καθένας ξεχωριστός ότι εκείνος ή εκείνη σ’ αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα. Φτιάχνοντας λοιπόν ένα σωστό βιογραφικό και ψάχνοντας λίγο παραπάνω, μπορεί να ελπίζει. Αυτή είναι η δική μου νοοτροπία. Και σ’ αυτό ακριβώς αναφέρθηκα, μιλώντας για ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επειδή πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν γίνονται γνωστά στον κόσμο».

“Πριν τα 30 είχα δέκα χρόνια ένσημα”

Αναφερόμενος στο δικό του βιογραφικό και αν έχει εργαστεί ποτέ στον ιδιωτικό τομέα, ο Κ. Κυρανάκης απάντησε πως «το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μου. Μάλιστα την ημέρα που έγινε ο ντόρος, 13.000 μπήκαν να το διαβάσουν. Φυσικά λοιπόν κι έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν εκεί όπως και η τελευταία πριν γίνω βουλευτής. Και να ξέρετε πως πριν συμπληρώσω τα 30 είχα δέκα χρόνια ένσημα. Τα περισσότερα χρόνια της εργασίας μου ήταν ως ελεύθερος επαγγελματίας με το γνωστό μπλοκάκι που κυνηγούσε ο ίδιος τον πελάτη του και έκανε τον λογιστή του. Επίσης έχω δουλέψει και ως μισθωτός, αλλά και στο ΙΚΑ έχω κολλήσει ένσημα και στο πρώην ΤΕΒΕ που τώρα έχουν ενοποιηθεί όλα και έχουν μπει στον ΕΦΚΑ.

Προσκαλώ όποιον θέλει να έρθει στο γραφείο μου και δει πόσα ένσημα έχω κολλήσει ένα – ένα. Απέναντι στην κριτική όσων μου λένε ότι δεν δικαιούμαι να ομιλώ γιατί όλα τα χρωστάω στη ΔΑΠ, στη ΟΝΝΕΔ και όλες αυτές τις μπούρδες εγώ θα σας πω κάτι πολύ απλό. Το ότι ήμουν σε μια κομματική νεολαία, το ότι ήμουν στη ΔΑΠ αποτέλεσε εμπόδιο για να βγω στον ιδιωτικό τομέα. Δεν ήταν βοήθημα. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός εργοδότης που να θεωρεί ότι επειδή ήμουν σε μια κομματική νεολαία θα σε προσλάβω. Κανένας απολύτως.

Άρα λοιπόν, ας αφήσουμε λίγο τα στερεότυπα περί πολιτικών που δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Επαναλαμβάνω όποιος θέλει να δει τα ένσημα μου, μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Να μπει στο βιογραφικό μου να με ψάξει όσο θέλει και αυτό θα βρει».

“Κρίμα για τον πρώην πρωθυπουργό”

Για τα σχόλια που ακούστηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο βουλευτής της ΝΔ, επεσήμανε ότι δεν είδε καν το σχόλιο του Πολάκη και πρόσθεσε πως «μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο διαστρεβλώνει τα λεγόμενα ενός συναδέλφου του στη Βουλή. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι έχουν ευθύνη οι άνεργοι που είναι άνεργοι ή ότι φταίνε, όπως έγραψε. Είπα ότι καλό είναι, όσοι ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να τα ψάξουν λίγο παραπάνω.

Αν κάποιος δεν θέλει να τα ψάξει, δικαίωμά του. Ότι θέλει ας κάνει ο καθένας, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε. Ωστόσο, δεν είναι κρίμα αντί να συζητάμε για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχθές και αφορά χιλιάδες ανθρώπους που μπορούν να βρουν μια καλή δουλειά καθώς επιδοτούμε πλέον τους εργοδότες, να μην το ξέρουν επειδή δεν έχουν ψάξει; Κρίμα δεν είναι;».

Για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Κυρανάκης σχολίασε ότι «δεν μπαίνεις στην πολιτική με την ψευδαίσθηση ότι δεν πρόκειται να στοχοποιηθείς ή ότι δεν θα ακούσεις κριτική ή ότι δεν θα αντιπαρατεθείς. Προφανώς πρέπει να είσαι έτοιμος για αυτά. Αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος με επιχειρήματα, με γνώση για αυτά που λες και με παραδείγματα για να μπορέσεις να τα στηρίξεις. Εγώ γι’ αυτό που είπα, αισθάνομαι απόλυτα σίγουρος γιατί γνωρίζω ό,τι π.χ. στο τελευταίο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ πάνω από το 83% των εγγεγραμμένων στα προγράμματα δεν έκαναν αίτηση. Και μιλάμε για πραγματικές δουλειές. Με ολιγόμηνες συμβάσεις, αλλά για πραγματικές δουλειές.

Και γνωρίζω επίσης ότι πάρα πολλά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει μια έρευνα που ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ 11ετίας γιατί 8/10 εργοδότες ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και δεν το βρίσκουν».

Αλλάζοντας θέμα συζήτησης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε και γι’ αυτούς που αποκάλεσαν τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους «κακομαθημένους». «Εγώ δεν είμαι της λογικής να τα ισοπεδώνουμε όλα. Ούτε όλοι οι νέοι είναι κάπως, ούτε όλοι οι συνταξιούχοι. Μακριά από εμένα ο ισοπεδωτισμός».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κ. Κυρανάκη στον Flash 99,4:

Loading