Καραγκούνης: Αν η προανακριτική δεν εξαιρούσε τους δύο βουλευτές θα απειλείτο με ακυρότητα

«Αν, σαν επιτροπή, προχωρούσαμε χωρίς τις εξαιρέσεις των δύο βουλευτών, τότε η διαδικασία θα απειλείτο με ακυρότητα και πιθανότητα αθεράπευτη» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Novartis, βουλευτής ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο κ. Καραγκούνης εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής σημειώνει ότι «δεν μπορούν τα πρόσωπα αυτά να είναι μάρτυρες και μέλη της επιτροπής» και συνεχίζει λέγοντας: «Υπάρχει ρητή απαγόρευση στο άρθρο 14 παρ.2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή, με το ενδεχόμενο έγερσης υπόνοιας μεροληψίας απεφάνθη ad hoc το 2010 η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, … το ίδιο έπραξε και η επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ επί ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε, επίσης ότι ενώ «στον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, γνωρίζανε ότι τόσο ο κ. Πολάκης όσο και ο κ. Τζανακόπουλος θα καλούνταν για μάρτυρες από τη στιγμή που και οι δύο αναφέρονταν στη δικογραφία, παρόλα αυτά αποφασίσανε να τους ορίσουν ως μέλη της επιτροπής γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι σύννομο».

Ερωτηθείς, πώς θα χειριστεί η επιτροπή την τυχόν είσοδο των δύο βουλευτών στην συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτη απαντά: «Ό,τι επιβάλλει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής».

Τέλος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης εκφράζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ανησυχία του και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει ήδη εργαλοιοποιήσει τις ροές των παράνομων μεταναστών και επίσης αλήθεια είναι ότι προσπαθεί να τις χρησιμοποιεί ως όπλο πίεσης προς τους Ευρωπαίους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει αυτό το οποίο, με ανεύθυνο τρόπο, ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις του κ. Πέτσα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγγείλει την Τουρκία, η οποία συνεχώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και πρόσφατα το επανέλαβε ο πρωθυπουργός ενώπιον του γγ του ΝΑΤΟ. Δεν ακολουθούμε, λοιπόν, καμία κατευναστική πολιτική».

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό-/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

   Ερ. Κύριε Καραγκούνη, να ξεκινήσω από την υπόθεση Novartis καθώς είστε μέλος της προανακριτικής επιτροπής και να σας ρωτήσω καταρχήν για την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Πολάκη και Τζανακόπουλου, που αποφάσισε η επιτροπή και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ποιο σκεπτικό η επιτροπή αποφάσισε την εξαίρεση των δύο βουλευτών;  

Απ: Με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν τα πρόσωπα αυτά να είναι και μάρτυρες και μέλη της επιτροπής. Να έχουν δηλαδή διττό ρόλο. Υπάρχει ρητή απαγόρευση στο άρθρο 14 παρ.2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή με το ενδεχόμενο έγερσης υπόνοιας μεροληψίας, απεφάνθη ad hoc το 2010 η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, όπου και γνωμοδότησε ότι ιδρύεται λόγος εξαίρεσης από την άσκηση των καθηκόντων ως μέλη επιτροπής βουλευτές που έχουν εξετασθεί ως μάρτυρες ή προτάθηκαν να εξεταστούν για την ίδια υπόθεση. Το ίδιο έπραξε και η επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ επί ΣΥΡΙΖΑ όταν ορθά τότε εξαίρεσε τους κυρίους Βορίδη και Γεωργιάδη για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Τότε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτιζε για το σύννομο αυτών των διαδικασιών. Πώς είναι δυνατόν σήμερα τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες να τις θεωρεί παράνομες και χουντικές; Αυτά λοιπόν τα ζητήματα είναι λυμένα και δεν θα έπρεπε καν να τα συζητάμε. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν κατανοητά από όλους και κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ. Αν, σαν επιτροπή, προχωρούσαμε χωρίς τις εξαιρέσεις των δύο βουλευτών τότε η διαδικασία θα απειλείτο με ακυρότητα και πιθανότατα αθεράπευτη. Εμείς δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά ούτε έχουμε σκοπό να φιμώσουμε τον κ. Πολάκη και τον κ. Τζανακόπουλο. Θέλουμε να έρθουν στην επιτροπή ως μάρτυρες, ελεύθερα και ακώλυτα να μας πουν αυτά που έχουν να μας πουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

   Ερ. Από δω και πέρα και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συμμετάσχει και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δείχνοντας έτσι ότι δεν αποδέχεται την απόφαση της πλειοψηφίας τι μέλλει γενέσθαι; Είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η προανακριτική επιτροπή;  

Απ: Το έχω πει πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο, ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος και την εγκυρότητα της επιτροπής. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν θα τιναχτεί τίποτε στον αέρα διότι θεωρώ αυτονόητο ότι θα λειτουργήσουν με τρόπο θεσμικό και σύννομο. Είναι σαν να με ρωτάτε αν θα υπάρξουν κοινοβουλευτικά κόμματα που θα τινάξουν στον αέρα μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Εμείς πάντως από την πλευρά μας γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή θα ακολουθήσουμε τον κανονισμό της Βουλής.

   Ερ. Θα επιμείνω και θα σας ρωτήσω. Εκτιμάτε, όμως, ότι είναι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει προβλήματα στην προανακριτική;

Απ: Όπως σας εξήγησα αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει στην επιστολή του ως «βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων», έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν ακόμη και επί δικής του πρωθυπουργίας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς γνωρίζανε ότι τόσο ο κ. Πολάκης όσο και ο κ. Τζανακόπουλος θα καλούνταν για μάρτυρες από τη στιγμή που και οι δυο αναφέρονται στη δικογραφία. Παρόλα αυτά αποφασίσανε να τους ορίσουν ως μέλη της επιτροπής, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι σύννομο, άλλωστε οι ίδιοι στο παρελθόν το είχαν καταδείξει ως μη νόμιμο. Και αναφέρομαι φυσικά στις προηγούμενε εξεταστικές επιτροπές, υπόθεση για το Βατοπέδι, υπόθεση για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Με λίγα λόγια έδρασαν κακόπιστα και υπό μια έννοια εκβιαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν μπορεί να έχει σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία της επιτροπής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απέναντί του έχει ανθρώπους που θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

   Ερ. Ωστόσο, πώς θα αντιμετωπίσετε την απόφαση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνουν αποδεκτή την απόφαση λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να είναι στην επιτροπή; 

Απ: Συμμετέχουμε σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και αποτελεί ύψιστη κοινοβουλευτική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι και η αλήθεια θα αναζητηθεί και η νομιμότητα θα τηρηθεί. Δυστυχώς μέχρι σήμερα στις συνεδριάσεις που έχουν γίνει έχουν ακουστεί από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ χυδαίες εκφράσεις που δεν τιμούν κανέναν και μας προσβάλλουν όλους. Για να έρθω στο ερώτημα σας, σας απαντώ ευθέως ότι οι επιτροπές αποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής. Ρωτήστε λοιπόν τους συνάδελφους του ΣΥΡΙΖΑ αν έχουν σκοπό να φερθούν με σύννομο και κοινοβουλευτικά ορθό τρόπο ή θέλουν να μετατρέψουν την επιτροπή σε μπάχαλο. Εμείς κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Εκτός αν στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αποφασίζουμε μόνο για αυτά που είναι υπό την έγκρισή τους.

   Ερ. Όμως, κ. Καραγκούνη ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να συγκαλύψουν την κλοπή των 32,3 δισ. ευρώ μόνο από το φάρμακο»- τι απαντάτε;

Απ: Τι να «συγκαλύψουμε»; Αντίθετα εμείς αποκαλύψαμε -και το βεβαιώνουν τα στοιχεία- πως όταν εμείς κόβαμε δραστικά τη σπατάλη στο φάρμακο και το πάρτι που γινόταν εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτιζόταν με τις θέσεις των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτοί λοιπόν που μιλάνε για κλοπή και συγκάλυψη θα αστειεύονται ασφαλώς.

   Ερ. Πάρα ταύτα τι θα γίνει αν την προσεχή Πέμπτη που συνεδριάζει η επιτροπή προκειμένου να εξετάσει ως μάρτυρα τον Κων. Φρουζή δεν επιτραπεί η είσοδος στους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο; 

Απ: Ό,τι επιβάλλει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής. Θέλει κανείς να συμβεί κάτι άλλο; Να παραβιάσουμε δηλαδή το νόμο και τον κανονισμό; Άλλωστε ο κ. Φρουζής είναι ένας πολύ σημαντικός μάρτυρας και μέχρι σήμερα που μιλάμε ακόμη δεν έχει κλιθεί να καταθέσει σε οποιαδήποτε Αρχή. Αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποιοι θα δημιουργήσουν προσκόμματα σε αυτήν την πολύ σημαντική εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα, αλλά και συνολικά στη διαδικασία.

   Ερ. Ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν στην επιτροπή, κύριε Καραγκούνη, και τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες; 

Απ: Καταλαβαίνετε ότι τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται από την αρχή της μυστικότητας της διαδικασίας. Προφανώς λοιπόν για όλα όσα με ρωτάτε θα τα αποφασίσει η επιτροπή. Αυτό που μπορώ σίγουρα να σας πω είναι ότι θα καταθέσουν όσοι χρειαστούν για να μάθουμε ακριβώς τι έχει γίνει.

   Ερ. Να περάσουμε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να σας ρωτήσω αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών: εκτιμάτε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις υπάρχει πιθανότητα ακύρωσης της Συμφωνίας; 

Απ: Εκτιμώ ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο η ΝΔ είχε πει από την αρχή. Ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κάκιστη συμφωνία. Το erga omnes δεν κατοχυρώθηκε, μεταξύ άλλων, βρίσκονταν συνεχώς υπό αίρεση και υπό προϋποθέσεις που δεν ελέγχει η ελληνική πλευρά. Είχαμε προειδοποιήσει για αυτό στην Βουλή. Και δεν είναι το μόνο βέβαια. Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι ότι η συμφωνία σκοντάφτει. Σκοντάφτει όχι με ευθύνη της Ελλάδος και παγώνει εν μέρει με ευθύνη των Σκοπιών. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα το δούμε. Και το τι πρέπει να γίνει το συζητάμε.

   Ερ. Σας φοβίζει το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα; Ήδη προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια μετά τις απειλές της Τουρκίας για τους πρόσφυγες». Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι αυτά τα σενάρια;

Απ: Όλοι ανησυχούμε πλέον για αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει ήδη εργαλοιοποιήσει τις ροές των παράνομων μεταναστών και επίσης αλήθεια είναι ότι προσπαθεί να τις χρησιμοποιεί ως όπλο πίεσης προς του Ευρωπαίους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει αυτό το οποίο, με ανεύθυνο τρόπο, ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις του κ. Πέτσα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγγείλει την Τουρκία η οποία συνεχώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρόσφατα το επανάλαβε ο πρωθυπουργό ενώπιον του γγ του ΝΑΤΟ. Δεν ακολουθούμε, λοιπόν, καμία κατευναστική πολιτική. Αν δούμε το πώς χειρίστηκε η προηγουμένη κυβέρνηση το προσφυγικό/μεταναστευτικό τα τελευταία 4,5 χρόνια θα καταλάβουμε ότι το όπλο αυτό το οποίο σας ανέφερα, τους το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αν δεν το εξουδετερώσουμε ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα. Και η κυβέρνηση μας κάνει αυτό ακριβώς. Προσπαθεί να το εξουδετερώσει συστηματικά και βήμα-βήμα. Πρόκειται για πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο σε κανένα.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading