Κ. Φραγκογιάννης: Συμμετοχή στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης συμμετείχε στο πρώτο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue), με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης» – Έστειλε μήνυμα τονίζοντας πως η εγγύς γειτονιά μας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης.

Το Φόρουμ, διεξάγεται σήμερα κι αύριο στην Οχρίδα της Δημοκρατιας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα μας ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχη έχει παίξει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει στην πράξη ουσιαστικό ρόλο στην ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Με αφορμή τη σημερινή ανάληψη της προεδρίας (1.7.2021 έως 30.6.2022) στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους γείτονές της για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας.

Επίσης, δηλωσε ότι για να είναι ο διάλογος αποτελεσματικός οφειλει να βασίζεται σε θεμελιώδεις κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους: «Στην περίπτωση του διαλόγου μεταξύ και ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, αυτοί οι κανόνες καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Και ως κράτη-μέλη της ΕΕ ή ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι σχέσεις αυτές διέπονται και από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που ορίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επανέλαβε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έκρυψε τη διαφωνία της σε συγκεκριμένες πτυχές της, σημείωσε χαρακτηριστικά: «ενώ οι απόψεις της κυβέρνησής μου είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει, δουλεύουμε στην κατεύθυνση να διασφαλίσουμε ότι οι εν λόγω συμφωνία θα εφαρμοστεί στην πράξη κι από τις δύο πλευρες. Άλλωστε με βάση μιας από τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου – pacta sunt servanda οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία «να σεβαστεί πλήρως τη διαδικασία αυτή και να υλοποιήσει με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις της, με καλή πίστη και εγκαίρως, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμένων περιφερειακών προσπαθειών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης στην εποχή του κορονοϊού και μετά, αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συλλογικών προκλήσεων ασφάλειας, όπως το οργανωμένο έγκλημα,  η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη μετανάστευση, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία.

Δείτε επίσης: Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Λιθουανό ομόλογό του στο Βίλνιους – Αν. Μεσόγειος και Δυτ. Βαλκάνια στην ατζέντα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading