Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον

Με 23 φακέλους επενδυτικών σχεδίων, ύψους 7,7 δισ. ευρώ στη φαρέτρα μας, τώρα αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Σε συνέντευξή του στο Money and Review της Καθημερινής ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης μιλά για την «ετοιμότητα της Οικονομικής Διπλωματίας να μετατρέψει σε “χρυσή μεταρρυθμιστική ευκαιρία” την κρίση της πανδημίας και τα μελλοντικά βήματα που προωθούνται στον ‘χάρτη πορείας’, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την αναμόρφωση της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες».

«Η έγκριση της πρώτης παραγωγικής επένδυσης που αφορά το νέο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Intertrade Hellas, που ελέγχει το σήμα Softex, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» όπως «και η νέα επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Elpen, καθώς και η πρόοδος που διαφαίνεται στην επένδυση της Next.e.GO για μονάδα συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας», τονίζει.

Μετα-κόβιντ εποχή

Στόχος της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκογιάννης, είναι η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης να προσφέρει ανταγωνιστικότητα που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ήδη στο ΥΠΕΞ έχουν σχεδιαστεί συγκεκριμένες ενέργειες που στηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στο τρίπτυχο: Ανάδειξη οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάδειξη δομών εξωστρέφειας και ενδυνάμωση των πολυμερών οικονομικών σχέσεων. Ενώ, όπως ανακοινώνει «μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει ενδελεχής παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας στον πρωθυπουργό και σύντομα θα μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά με τη συμβολή της Οικονομικής Διπλωματίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις πρόσφατες επαφές στον δικό του κλάδο που είχε στην Άγκυρα, συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε στις πτυχές συνεργασίας των δύο πλευρών που επικεντρώνονται στην επανενεργοποίηση διαφόρων κοινών επιτροπών και ομάδων εργασίας. Στόχος τους είναι, όπως διευκρίνισε, η ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικώς, σιδηροδρομικώς και δια θαλάσσης), η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και της εν γένει επιχειρηματικής συνεργασίας. Αποσαφήνισε δε ότι «οι προτάσεις των δύο πλευρών δεν προσκομίζουν κάτι νέο στην ατζέντα των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, αλλά στοχεύουν στο να δοθεί νέα ώθηση σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” με άμεσο, ωστόσο, θετικό αντίκτυπο στους πολίτες των δύο χωρών». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «σύντομα θα ολοκληρωθούν οι πρώτες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών επί των ανωτέρω, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προτάσεων και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα».

Δείτε επίσης: Κ. Φραγκογιάννης: Έχουν προγραμματιστεί περίπου 60 πρωτοβουλίες εξωστρέφειας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading