ΗΠΑ: Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει για τον Ναβάλνι η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την οποία κατηγορούν για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN, τέσσερις ημέρες μετά την συνάντηση κορυφής της Γενεύης ανάμεσα στον Aμερικανό πρόεδρο και το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν: «Ετοιμάζουμε νέα σειρά κυρώσεων για επιβολή στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη Ρωσία, διακομίστηκε στο Βερολίνο δηλητηριασμένος σε σοβαρή κατάσταση και παρέμεινε στη Γερμανία για ένα εξάμηνο, μέχρι να γυρίσει στη Μόσχα και να συλληφθεί στο αεροδρόμιο τον Ιανουάριο.

Από τότε, ο Ναβάλνι παραμένει στη φυλακή και η Ουάσινγκτον όπως και οι δυτικές δυνάμεις ζητούν διαρκώς την απελευθέρωσή του.

«Εχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν το κάναμε μόνοι μας, θα συσπειρώσουμε τους συμμάχους μας σε μία συλλογική προσπάθεια για να τιμωρηθεί η χρήση χημικού παράγοντα κατά ενός πολίτη τους στο ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Επιπλέον, στις 2 Μαρτίου, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις κατά επτά υψηλόβαθμών Ρώσων αξιωματούχων.

Ήταν τα πρώτα μέτρα που πήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την ανάληψη της προεδρίας στο τέλος του Ιανουαρίου.

Τέλος, λίγο πριν την αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής στη Γενεύη την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση για το ζήτημα του Ρώσου αντικαθεστωτικού. “Ο θάνατος του Ναβάλνι θα επιδεινώσει τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Και με μένα», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ στη συνάντηση της Γενεύης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απλώς επεσήμανε: «Αυτός ο άνθρωπος γνώριζε ότι παραβίαζε τον ισχύοντα στη Ρωσία νόμο».

Δείτε επίσης: Ιταλία – κορονοϊός: Σε «λευκή ζώνη» από Δευτέρα, με μία μόνο εξαίρεση

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading