Η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου για τον θάνατο του Γ. Μπίζου

Τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Γεωργίου Μπίζου εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι αποτέλεσε υπόδειγμα Έλληνα της ομογένειας, καθώς δεν έπαυσε ποτέ να εμπνέεται από τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού, τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Ελευθερία, ενώ σημείωσε ότι θα αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε στη δήλωσή της:

«Ο θάνατος του Γεωργίου Μπίζου χθες προκάλεσε σε όλους μας βαθιά θλίψη. Αποτελώντας υπόδειγμα Έλληνα της ομογένειας, δεν έπαυσε ποτέ να εμπνέεται από τις αξίες και τα ανθρωπιστικά ιδανικά του Ελληνισμού, τη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, στενός φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, τον οποίον υπερασπίστηκε στην περιβόητη δίκη της Ριβόνια. Υπήρξε αρχιτέκτονας του νέου Συντάγματος της Νοτίου Αφρικής, μετά την πτώση του Απαρτχάιντ. Αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για την καταπολέμηση του ρατσισμού και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Γεώργιος Μπίζος θεωρείται ο πατέρας της ιστορικής ελληνικής σχολής ΣΑΧΕΤΙ (SAHETI – South African Hellenic Educational and Technical Institute), η οποία αποτελεί φάρο ελληνικής παιδείας στη Νότιο Αφρική, και πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η μνήμη του θα είναι πάντοτε ζωντανή και θα αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

©Πηγή: amna.gr

Loading