Η οικονομία τραβά την ανηφόρα και τα χαμογέλα επιστρέφουν στο Μαξίμου

Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία τραβά την ανηφόρα και τα χαμόγελα επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 το Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Υπήρξε, δηλαδή, μια ηπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι το γεγονός ότι στο τρίμηνο αυτό η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, το Α.Ε.Π. του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σύγκριση με το Α.Ε.Π. του τέταρτου τριμήνου του 2020 παρουσιάζει αύξηση κατά 4,4%. Και αυτό δείχνει ότι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.
 
Η εξέλιξη αυτή, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο της κυβέρνησης, όπως επίσης την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα. «Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες αλλά όρθια αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ξαναβγαίνουμε στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Στο μεταξύ η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με την επανέκδοση 10ετους ομολόγου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το διεθνές περιβάλλον ευνοεί μια νέα έκδοση, ενώ η έλλειψη προσφοράς τίτλων σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2021, ενώ αναμένονται και τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ώστε να «ρεφάρουν» οι δείκτες ανάπτυξης και επιπέδου διαβίωσης και να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Οι ανακοινώσεις που έγιναν από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ καλύτερες από τις προσδοκίες μας»

Loading