Ή με το Νόμο, ή με τους τρομοκράτες…

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

Έπρεπε να περάσουν 24 ολόκληρες ώρες για να αντιδράσουν στο ΣΥΡΙΖΑ και να πράξουν το αυτονόητο, να καταδικάσουν δημόσια την ανατριχιαστική και εμετική δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα σχετικά με την τρομοκρατική δράση της 17 Νοέμβρη. Προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα μετά τη γενική κατακραυγή, μίλησαν για μια «ατυχή δήλωση» και υποστήριξαν πως «την αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με τη τρομοκρατία».

Καλά και άγια τα λόγια, αλλά θα περίμενε κανείς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, να προχωρήσει άμεσα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη διαγραφή του Δρίτσα από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Δεν το τόλμησαν. Και δεν θα το πράξουν ποτέ. Το γιατί, το αποκάλυψε σε άρθρο της στα ΝΕΑ η Ντόρα Μπακογιάννη, όπου μίλησε συγκεκριμένα για «την ευθύνη ενός μικρού τμήματος της Αριστεράς στη διαιώνιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Πώς να διαγράψουν το Δρίτσα και τον κάθε Δρίτσα όταν η νεολαία του κόμματος τους δηλώνει υπερήφανη που γεννήθηκε στις 17 Νοέμβρη; Πώς να αποδείξουν έμπρακτα πως καταδικάζουν την τρομοκρατία όταν οι …ημιπιτσιρικάδες ετοιμάζουν ενθουσιώδη υποδοχή στον κατά συρροή δολοφόνο έξω από τις φυλακές, όταν νομοθετούν φωτογραφικές διατάξεις για τον Κουφοντίνα, όταν στελέχη τους πιστεύουν πως τα μέλη της 17Ν είναι κοινωνικοί αγωνιστές;

Κατανοώ απόλυτα τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου: Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκηρύξεις ένα κομμάτι από τον εαυτό σου, να κάνεις την αυτοκριτική σου, να διαλύσεις μύθους, να δυσαρεστήσεις ένα κομμάτι του κομματικού σου ακροατηρίου. Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο που θα έπρεπε να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Να ξεκαθαρίσει με ποια πλευρά της Ιστορίας θέλει να είναι, να σταματήσει να αδικεί τους πολλούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που αποστρέφονται τον κόκκινο φασισμό, να βάλει οριστικό τέλος στην ανοχή σε φαινόμενα που προσβάλουν βάναυσα τη Δημοκρατία μας.

Εδώ θα κριθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί να πλάσει ένα κεντρώο προφίλ, χωρίς όμως να πείθει ούτε την κοινωνία, ούτε και τον κομματικό του μηχανισμό. Η ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή, η απόφαση του να μην καταδικάσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη δήλωση Δρίτσα, μαρτυρά πως έκανε την επιλογή του, κλείνει το μάτι στη χυδαιότητα. Ένα, όμως, είναι βέβαιο: Και με το Νόμο και με τους τρομοκράτες δε γίνεται…

*Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος

Loading