Η Φον ντερ Λάιεν έρχεται Ελλάδα με γεμάτα χέρια!

Η σημερινή άφιξη της Γερμανίδας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα είναι μια άκρως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, διότι επικυρώνει ότι η πατρίδα μας θα είναι στις πέντε πρώτες χώρες που θα λάβουν την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η σταδιακή εισροή των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία είναι μια πολύτιμη ανάσα για την εθνική οικονομία, αφού θα αξιοποιηθούν για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου.  

Υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει την 4η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στο ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας + 4,4%. Επίδοση, όπως τονίζουν ειδικοί αναλυτές, που την κατατάσσει στις τέσσερις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης.
 
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία, αφού σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, μόνον η Ιρλανδία, η Κροατία και η Εσθονία ξεπέρασαν την ελληνική επίδοση. Και όλα αυτά τη στιγμή που στο σύνολο των χωρών της ΕΕ σημειώθηκε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,1%, ενώ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης η κάμψη ανήλθε στο 0,3%.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου διότι αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο της κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Νέα εποχή για τις εργασιακές σχέσεις

Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες και για τις εργασιακές σχέσεις αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αντιμετωπίζει τα πολλά και χρόνια προβλήματα όπως η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, περιλαμβάνονται η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωσή της με εκείνη των υπαλλήλων, τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

Δείτε επίσης: Θεόδωρος Καράογλου: “Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου”

Loading