Η Ελλάδα τα παίζει όλα για όλα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Όλα για όλα τα παίζει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σήμερα, για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται πολύ καλά προετοιμασμένη, έχοντας στη διπλωματική της φαρέτρα ισχυρά επιχειρήματα που καταδεικνύουν την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται στο ακέραιο την υποκρισία της τουρκικής συμπεριφοράς και την προσχηματική στάση που κρατά πριν από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τι γίνεται με τις κυρώσεις

Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, που παραμένει αναπάντητο είναι πότε θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν πως δεν είναι… αυτοσκοπός αλλά εργαλείο πίεσης προς την Τουρκία να αλλάξει… τροπάριο. “Να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβραβεύεται η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και ότι η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας με την Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας”, επισημαίνουν στο Politic συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι θέλει διάλογο, η Ελλάδα απαντά πως πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι πραγματικά εννοεί αυτά που λέει.  Κάθε τι άλλο είναι κίνηση τακτικισμού και τίποτα περισσότερο… “Αν πράγματι θέλει αποκλιμάκωση, θα πρέπει να το αποδείξει σε βάθος χρόνου πρωτίστως σε επίπεδο πράξεων. Και βέβαια δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει με μονομερείς ενέργειες το αντικείμενο του διαλόγου” απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Loading