Η ατζέντα της Τριμερούς με Κύπρο-Ισραήλ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας– Κύπρου– Ισραήλ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών κι ενισχύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στη σύνοδο η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες, ενώ θα υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες.

Στις τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τα ενεργειακά.

Ειδικότερα, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
  • Το Μεσανατολικό
  • Ο ρόλος του Ιράν.
  • Οι εξελίξεις στη Συρία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East– Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων μέσα στο 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Κατά θαλάσσιας ρύπανσης

Σημαντικής αξίας είναι, επίσης, η συμφωνία η οποία θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και τους ομολόγους του για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ κι ενάμιση χρόνο.

Επιπλέον, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

 

 

Loading