Γλυτώνουμε 75 εκ. ευρώ από τα χρέη προς το ΔΝΤ

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ εξοικονομεί για το ελληνικό δημόσιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την απόφασή της να εξοφλήσει νωρίτερα ποσό 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, επί συνόλου δανειακών υποχρεώσεων 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ.

Οι σχετικές επιστολές έχουν ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στάλθηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το συγκεκριμένο δάνειο να λήγει το 2020 και θεωρείται το “ακριβότερο” που έχει πάρει το ελληνικό κράτος καθώς επιβαρύνεται με επιτόκιο 5,13%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την πρόωρη αποπληρωμή του το λογιστήριο του κράτους παίρνει μια μεγάλη ανάσα καθώς το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού θα μειωθεί περίπου 3%.

Τα δυο μεγαλύτερα ψέματα του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν πως κατά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ ειπώθηκαν δυο μεγάλα ψέματα. Το πρώτο είναι ο ισχυρισμός του πρώην πρωθυπουργού περί  “διεξοδικής” ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων για το “σχέδιο” του  περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς απαντούν πως ο ισχυρισμός του δεν πείθει κανέναν. Και αυτό διότι αφενός δεν το γνώριζε ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιας και δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αφετέρου -εάν ίσχυε κάτι τέτοιο- δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η Κουμουνδούρου θα το είχε κάνει “σημαία” κατά την προεκλογική περίοδο.

Το δεύτερο μεγάλο ψέμα έχει να κάνει με τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει ως κυβέρνηση την επένδυση στο Ελληνικό. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζουν ότι η σημερινή ηγεσία της χώρας είναι εκείνη που έδωσε λύσεις σε χρόνιες περιβαλλοντικές και χωροταξικές εκκρεμότητες, όπως επίσης προχώρησε και στην έκδοση των τεσσάρων ΚΥΑ που εκκρεμούσαν από τον Οκτώβριο του 2018.

Επαφές με Τραμπ και Σαμαρά

Έχοντας αφήσει πίσω του την 84η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να χαράζει την πολιτική του στρατηγική τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Εντός, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι  πριν τα τέλη του μήνα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό και να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι δυο τους να μην συναντηθούν τυπικά στο γραφείο του Κυριακού Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά να έχουν την ευκαιρία να τα πουν κατά τη διάρκεια γεύματος πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης των δυο ανδρών δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο είναι η ελληνική πλευρά διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναδείξει τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο

Loading