Γερμανία-ΗΠΑ: Δεσμεύθηκαν να επιλύσουν την διένεξη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ συναντήθηκε σήμερα με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ – Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιλύσουν την διένεξη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 έως τα τέλη Αυγούστου.

Δηλώσεις έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την Γκράνχολμ, ο Αλτμάιερ τονίζοντας  ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η κατασκευή του αγωγού πλησιάζει στην ολοκλήρωση της και οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές.

«Δεσμευθήκαμε να βρούμε μια λύση τον Αύγουστο» δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Σημείωσε, «Υπάρχουν πολλές λύσεις για τον Γόρδιο αυτό δεσμό και είναι βέβαιο πως η καλύτερη είναι να συνεργασθούμε για μια καλή απόφαση».

Η Ουάσιγκτον έχει αντιταχθεί στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέσω του οποίου θα μπορούν διπλασιασθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής και θα βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στερώντας από το Κίεβο τους δασμούς διέλευσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάιο είχε ανακοινώσει ότι στην Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ματίας Βάρνιχ, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ο Μπλίνκεν ήρε τις κυρώσεις αυτές, δηλώνοντας ότι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει στην συνέχεια ότι η απόφαση αυτή ανταποκρίθηκε στην επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Γερμανία.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι το θέμα παραμένει σύνθετο με γεωπολιτικά, ενεργειακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία για το ότι ήταν εφικτή μια λύση που λαμβάνει υπ όψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών στην μεταβατική περίοδο από την μείωση χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Επίσης ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι “η Γερμανία είχε συμφωνήσει μετά από διαπραγματεύσεις μ ε την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG για το αέριο που θα έφθανε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν προέκυπταν προβλήματα με την Ρωσία, αλλά η νέα αμερικανική κυβέρνηση έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ενεργειακές λύσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα”.

Παράλληλα, δήλωσε ότι “στην Γκρανχόλμ ότι η Γερμανία όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες που συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται μέσω της ηλεκτρόλυσης νερού με τη χρήση πλεονάζουσας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας”.

Καταλήγοντας ο Αλτμάιερ είπε«Συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε να μοιραστούμε γνώσεις, να τις αναπτύξουμε περαιτέρω και ίσως να συνεργασθούμε σε έργα μαζί με άλλες χώρες».

Δείτε επίσης: Γαλλία και Γερμανία πρότειναν τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading