Φραγκογιάννης: «Η επιδημία έφερε αυτοπεποίθηση και ιδέες της νέας εποχής»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης έγραψε άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής», σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κατακτήσει την επόμενη μέρα με την συμβολή της εξωστρεφούς, σύγχρονης και δυναμικής διπλωματίας στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Ελλάδος

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η οικονομική διπλωματία πρέπει να κινηθεί με παραδοσιακούς αλλά και νέους τρόπους, με κριτήριο τις διαφαινόμενες ανάγκες, με νέες ιδέες. Αξιολογώντας αναδυόμενες ευκαιρίες. Με φαντασία και τόλμη. Με προσήλωση στην εξυπηρέτηση των διμερών και πολυμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας. Με την στήριξη των επιχειρήσεων σε εξωστρεφείς δράσεις. Με προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα και τέλος τη δημιουργία και προώθηση της σύγχρονης “εικόνας” της χώρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ειδική γεωγραφική μας θέση, το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, η κεφαλαιοποίηση των προνομιακών πολιτικών μας σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους αλλά και νέους εταίρους, το πλεόνασμα αξιοπιστίας λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης, και ο σταθερός ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός, παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών και μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις μετατόπισης μέρους της παραγωγικής διαδικασίας από την Αμερική ή την Ασία στον ελληνικό οικονομικό χώρο. Το “re-shoring” -όπως λέγεται- έχει οικονομικές, εθνικές, ακόμη και γεωπολιτικές διαστάσεις.
Ηλεκτρονικά κανάλια και σχετικό εμπόριο, ψηφιακή προβολή, στοχευμένη προώθηση, επανεκπαίδευση εργαζομένων, webinars, εθνικά περίπτερα που φιλοξενούν δεκάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις σχεδιαζόμενες δράσεις για την επόμενη ημέρα. Απτές και πρακτικές εφαρμογές με ταχύτητα υλοποίησης.
Η κρίση αποτελεί ακόμα μια τομή στο διηνεκές της ιστορίας. Η νέα εποχή αναδύεται με όρους realpolitik, όπου συντονισμός δυνάμεων, συνεργατικό πνεύμα, πειθαρχία στην στρατηγική κατεύθυνση και πρακτικές επεμβάσεις γίνονται τα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Για τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται στον ορίζοντα απαιτούνται πραγματικές λύσεις, χωρίς ανεκπλήρωτες προσδοκίες λαϊκιστικού χαρακτήρα. Η επιδημία του κορονοϊού έφερε ανησυχία για την υγεία μας κι αγωνία για τις δουλειές μας. Έφερε όμως μαζί και ένα νέο πολιτικό πρότυπο, έφερε τόλμη, ρεαλισμό, αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες της νέας εποχής. Της νέας κανονικότητας».

Loading