Φώφη Γεννηματά: “Η Θεσσαλονίκη έχει τις δυνάμεις να ξεπεράσει την κρίση, για μια έντονη ανάπτυξη”

Σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης μίλησε σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της ψηφιακής περιοδείας του Κινήματος Αλλαγής στη συμπρωτεύουσα, ενώ η κ. Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της (Α+Β Περιφέρειες Θεσσαλονίκης).

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε οτι στη Θεσσαλονίκη οι φορείς διαθέτουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να ξεπεράσουν τις δοκιμασίες από την δεκαετή κρίση, αλλά και την κρίση του κορονοϊού, «Γιατί έχουν δυνάμεις σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας, και ιδιαίτερα της «πράσινης» οικονομίας, που στηρίζεται στην γνώση και την καινοτομία. Έχουν τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Εκείνο που δεν έχουν ανάγκη, είναι από υποσχέσεις, που εκτοξεύονται και μετά ξεχνιούνται. Από χαμένες ευκαιρίες και πεταμένα λεφτά, που σπέρνουν την απογοήτευση στους πολίτες».

Η Φώφη Γεννηματά κατέκρινε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που σχεδιάζει για τις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι «η Κυβέρνηση ξεκινά με το εργασιακό νομοσχέδιο που προαναγγέλλει την επίθεση στους εργαζομένους. Αφαιρεί πια την συλλογική διαπραγμάτευση, οδηγεί απροστάτευτο τον εργαζόμενο σε ωράριο-λάστιχο και στην ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες».

Επίσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «εξοφλεί τα γραμμάτια που προεκλογικά ανέλαβε, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει πράξη το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ  «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποτυπώνει ανάγλυφα τη συντηρητική της αντίληψη , θα συναντήσει την καθολική αντίδραση μας, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από την Βουλή».

Αναφορικά με τα σοβαρά ζητήματα στην οικονομία, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ορατό κίνδυνο ντόμινο στην οικονομία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, που θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας: «Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική», τόνισε, για να προτείνει: «Πρώτα και κύρια να υπάρξει κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Έχουμε προτείνει 120 δόσεις και 30% κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν.

Δεύτερο να υπάρξει πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες για τέσσερις με έξι μήνες αλλά και υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων προς τις τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τρίτο και σημαντικό είναι η ρευστότητα. Επιστρεπτέα με 70% ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100% των ασφαλιστικών».

Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε τις προειδοποιήσεις από πολλούς διεθνείς και εγχώριους αναλυτές ότι το δίδυμο «μείωση της ανάπτυξης και διεύρυνση των ανισοτήτων» που είχε ως αποτέλεσμα η πανδημία, μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο κοινωνικής κρίσης.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης υποστήριξε ότι προκύπτει ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά «Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος των χωρών του νότου που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυνατότητα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης να δοθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζοντας ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ελλάδας, με άξονα «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

«Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.

Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.

Για να εξηγήσει το Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης που προτείνει το ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι:

Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς και είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

«Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.

Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη”.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εξωτερικών: “Βασική επιδίωξη της Ελλάδας η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading