Θερμό επεισόδιο Τσακαλώτου -Ντράγκι

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αφορμή για τον έντονο διάλογο των δύο ανδρών στάθηκαν οι πλειστηριασμοί:

Ντράγκι vs Τσακαλώτου για πλειστηριασμούς

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι συμβολαιογράφοι στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έντονη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση Τσακαλώτου ο οποίος υποστήριξε ότι η στάση ΕΚΤ συμβάλλει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης αξιολόγησης.

Ο έλληνας υπουργός μίλησε για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί στο παρελθόν σε μία σειρά από θέματα όπως στον τομέα της εκπαίδευσης ενώ ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων -των οποίων η απόδοση αντί να μειωθεί, όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

“Τίποτα ιδιαίτερο”, καθησυχάζει ο Σεντένο

«Έχουμε μερικές φορές έντονες συζητήσεις αλλά τίποτα ιδιαίτερο δεν έγινε σήμερα», ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε σχετική ερώτηση.

Ωστόσο, στην έκθεση προόδου των θεσμών που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση σημειώνεται ότι υπάρχει «μία σταδιακή πρόοδος, αλλά ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα», εννοώντας την μετάβαση από τους πλειστηριασμούς με φυσική παρουσία στους ηλεκτρονικούς.

Όπως διευκρινίζεται «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

Μετά τα μέσα Μαρτίου και βλέπουμε για τη δόση

«Η δόση δεν αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν τα μέσα Μαρτίου» δήλωσε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ένας από τους βασικούς λόγους -πέρα από την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης- είναι ότι πριν τις 14 Μαρτίου στη γερμανική Βουλή δεν αναμένεται να έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή που θα εγκρίνει, μεταξύ άλλων, την εκταμίευση της γ’ δόσης.

 

Loading