Έρχονται και άλλες ελαφρύνσεις το 2020

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Επιπλέον οικονομικές ελαφρύνσεις θα φέρει ο ερχομός του 2020, οι οποίες δεν θα είναι άμεσα αισθητές στην τσέπη της μεσαίας τάξης, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη, στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επιστραφούν στη χώρα μας όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους, αλλά και για επενδυτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2022 τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με  5,1 δισεκατομμύρια ευρώ.  Αυτά τα χρήματα, όπως ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρωθυπουργός, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη της χώρας.

Τα μεγάλα έργα του 2020

Ειδικότερα, θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και τα δίκτυα φυσικού αερίου της Μακεδονίας. Επίσης, θα αξιοποιηθούν και σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, αλλά και για τη χρηματοδότηση εμβληματικών πρωτοβουλιών.

Για παράδειγμα,  εντός του 2020 θα εγκαινιαστεί το πρώτο νέο δημόσιο πρότυπο σχολείο. Ακόμη θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, σύμφωνα με το μοντέλο του Σουηδικού Συστήματος Υγείας, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου είναι και η μείωση των υπερβολικών υποχρεωτικών πλεονασμάτων.

Σύντομα, εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, “με όπλο την αξιοπιστία και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, θα έχουμε καλά νέα. Ώστε να δημιουργηθεί και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για νέες πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνίας”.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ευνοϊκή φορολόγηση των επιχειρήσεων ευνοεί τους επιχειρηματίες χωρίς να βοηθά την ανάπτυξη, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως για άλλη μια φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψεύδεται.

Το κυβερνητικό επιχείρημα  είναι πως πριν από ένα χρόνο, οι επιχειρήσεις είχαν συνολική φορολογική επιβάρυνση περίπου 40%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται, τώρα, στο 28% με προοπτική να φτάσει το 24% το 2021. Έτσι θα μπορούν να δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, να εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους και να γίνουν πιο παραγωγικές, να τονώνουν τις εξαγωγές τους και να αυξάνουν τα δημόσια έσοδα. Γιατί οι μικρότεροι φόροι οδηγούν σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.

Loading