Έρχονται αυξήσεις σε εργαζόμενους & συνταξιούχους

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Σημαντικές αυξήσεις έρχονται για εργαζομένους και συνταξιούχους καθώς, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εκπονούν σχέδιο επιστροφής χρημάτων μετά τις σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Τα χρήματα που θα δοθούν δεν θα είναι εφάπαξ, αλλά θα καταβάλλονται κάθε μήνα σε όσους τα δικαιούνται. Πρόκειται για ευχάριστα νέα τα οποία έρχονται να ανακουφίσουν χιλιάδες εργαζόμενους, μα και συνταξιούχους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως τελικά ισχύουν στο ακέραιο οι κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη.

Πως θα δοθούν οι αυξήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα εισοδήματα σε μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους θα αυξηθεί με τρεις τρόπους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μείωση της φορολογίας. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα επιφέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο δεύτερος αφορά στις αυξήσεις που θα καταγραφούν στις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για 465.212 συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αυξάνεται σταθερά κάθε μήνα εφόσον έπαιρναν επικουρική σύνταξη 1.300 ευρώ  τις οποίες “κούρεψε” ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου.

Όπως τόνισε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης “είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτεία να αποδώσουμε αυτά τα χρήματα στους συνταξιούχους“. Ο τρίτος τρόπος έρχεται με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Οι αυξήσεις θα αφορούν από την 4η Οκτωβρίου 2019, μετά δηλαδή την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Έρχεται νέο ασφαλιστικό σύστημα

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα. Πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα και στον πυρήνα του θα περιλαμβάνει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και νέες χαμηλότερες εισφορές.

Η ανταποδοτική σύνταξη που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου σημαίνει ότι θα ευνοηθούν οι ασφαλισμένοι που βγουν στην σύνταξη με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Εκείνοι δηλαδή που αδικήθηκαν σφόδρα από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όσον αφορά στις εισφορές των μη μισθωτών, στην κυβέρνηση μελετούν την καθιέρωση ενός νέου συστήματος το οποίο θα είναι αποσυνδεδεμένο από το δηλωθέν στην εφορία εισόδημα. Αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και ως βάση θα έχει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την εισφοροδότηση του ασφαλιστικού με το 20% των αποδοχών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Loading