Έρχεται μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Την μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και την καθιέρωση εισφορών επτά επιπέδων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μελετά η κυβέρνηση.

Όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, θα επιδιωχθεί η ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της συνολικής απασχόλησης.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες που σχεδιάζει, προκειμένου να δώσει νέα πνοή στο ασφαλιστικό σύστημα.

Εφόσον δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, διαλέγοντας ένα από τα επτά επίπεδα που θα διαμορφωθούν. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να διαφοροποιεί κάθε χρόνο την κλίμακα που επιλέγει ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα.

Επίσης προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους αγρότες, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να ενισχύσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα πάντα με τον Γιάννη Βρούτση, από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι σημαντικά ωφελημένοι όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μεσαίου εισοδήματος.

Φοροελαφρυντικός ο προϋπολογισμός του 2020

Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμά πως το οικονομικό κλίμα στη χώρα παραμένει σταθερά υψηλό αφού έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών προς τη χώρα μας. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας “καμαρώνει” πως αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να βλέπει σημαντική μείωση της επιβάρυνσης και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Loading