Επαφές Μητσοτάκη: Σε πρώτο πλάνο τα μεγάλα έργα (vd)

Ρεπορτάζ: Αντωνία Γκουβεντάρη

Διαδοχικές επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, για την πορεία των έργων που γίνονται στην πόλη είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΥΜΑΘ στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι πρόεδροι του ΟΑΣΘ και της ΔΕΘ, καθώς και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Αναλυτικά οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στις συζητήσεις μετά το τέλος τους έχουν ως εξής:

Γιώργος Σκόδρας (πρόεδρος ΟΑΣΘ)

Μιλήσαμε για το έργο που έχει επιτελεστεί στον Οργανισμό τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το οποίο έχει και εξακολουθεί να έχει μοναδικό στόχο την ανάταξη της αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει είναι γνωστή σε όλους.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, ήδη έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια με τη σύμβαση των ΚΤΕΛ όπου πλέον εκτελείται το 100% της αστικής συγκοινωνίας. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε πρώτο χρόνο και ο διαγωνισμός για τη μίσθωση 180 λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιών μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα και ήδη ξεκίνησε σταδιακά η παραλαβή τους και ταυτόχρονα παρελήφθησαν τα τέσσερα λεωφορεία από τον δήμο και μέχρι τέλος του μήνα θα ενσωματωθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ.

Έτσι στο επόμενο διάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, θα ξεπεράσουμε τα 500 με 550 λεωφορεία σε καθημερινή λειτουργία. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των λεωφορείων.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒΕ)

Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό σε όλα τα θέματα που αφορούν τον ΣΕΒΕ και συγκεκριμένα για την προώθηση των Μακεδονικών Σημάτων σε όλο τον κόσμο. Τονίσαμε την αναγκαιότητα που είχε και τη δικαίωσή μας για τη δημιουργία του σήματος.

Το επόμενο βήμα ήταν να δούμε τις εξαγωγές. Εδώ ο μεγάλος στόχος είναι να ανεβάσουμε το ποσοστό που βρίσκεται κολλημένο στο 18,1%  το 2019 και να φτάσουμε σε βάθος χρόνου το 24% με 25% ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο.

Οι στόχοι αυτοί είναι υλοποιήσιμοι εάν προσέξουμε τις μεγάλες περιφερειακές ανισότητες που υπάρχουν στον χώρο αυτό. Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω ότι η Μακεδονία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% των εξαγωγών της χώρας. Καταλαβαίνετε ότι με τέτοια νούμερα δεν μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες για να δούμε τι γίνεται σε αυτές τις περιφέρειες της χώρας που έχουν αυτό το πρόβλημα.

Τάσος Τζήκας (πρόεδρος της ΔΕΘ)

Μιλήσαμε για το διήμερο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί σε αντικατάσταση της ακυρωθείσας φετινής ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς η χώρα θα πρέπει να είναι παρούσα τον Σεπτέμβριο στα χρηματοοικονομικά δρώμενα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό φέτος να μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτό το φόρουμ και αν πάνε όλα καλά να το καθιερώσουμε κιόλας.   

Επίσης τον ενημέρωσα για το θέμα της ανάπλασης στο οποίο είμαστε εντός του προγραμματισμού που ξέρετε και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται το ειδικό διάταγμα που θα τεθεί στο ΣτΕ. Εμείς είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τον προγραμματισμό. Διαπραγματευόμαστε με την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων, την Επιτροπή Αξιολόγησης και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κεραμέως: H μάσκα στο σχολείο, προστατεύει και το σπίτι (vd)

Loading