Δρ. Μούσσα: Από το 2004 Τουρκία και Λιβύη είχαν επαφές

“Από το 2004 η Τουρκία και η Λιβύη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους”, δήλωσε στον αέρα του Flash 99.4 και στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι“, ο διδάκτωρ της οικονομικής σχολής του ΑΠΘ και γεωπολιτικός αναλυτής στα θέματα για τη Μέση Ανατολή, Δρ. Βαγγέλης Μπαχάρ Μούσσα. Ο κ. Μούσσα μίλησε εκτενώς για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και για τα σχέδια του προέδρου Ερντογάν, ενώ παράλληλα συνέστησε στην ελληνική εξωτερική πολιτική “να εξετάσει τη μυωπία της”.

“Η Λιβύη δεν είναι νέος παίκτης. Είναι παλιός και σημαντικός. Ο Τούρκος πρόεδρος οραματιζόταν μια πολιτική αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ειδικά στον αραβικό κόσμο. Κάνει συμμαχία με μια μουσουλμανική αδελφότητα, χρησιμοποιώντας έναν δείκτη που ονομάζεται “προνομιακή πρόσδεση”. Αυτός ο δείκτης υπήρχε ανέκαθεν για την γείτονα, αλλά τον ενεργοποιεί βρίσκοντας συμμάχους που συσχετίζονται από άποψης ιδεολογίας και θρησκεύματος με την Τουρκία”.

“Πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η θέση μας”

Εν συνεχεία, ο κ. Μούσσα υποστήριξε πως η Τουρκία και η Λιβύη έκαναν διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν βαθμηδόν στο μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών. “Δεν έχει σημασία η πραγματικότητα, σημασία έχει τι μαθαίνει ο κόσμος. Από το 2004 η Τουρκία και η Λιβύη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος αρνήθηκαν να εμπλακούν, γιατί δεν συμφωνούσαν με το περιεχόμενο. 21 Μαΐου του 2009 ο ΟΗΕ ενημερώνει την Ελλάδα ότι η Λιβύη είναι αρνητική στις έρευνες για το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια στα νερά της. Ό,τι σκάει τώρα, δρομολογείται και ετοιμάζεται 10 με 15 χρόνια πριν”.

“Θα πρότεινα να πάμε σε έναν γιατρό να εξετάσουμε τη μυωπία μας”

Όπως τόνισε, η χώρα μας θα πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση της απέναντι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. “Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβάται, αλλά το γκρι χρώμα δεν το ήθελε ούτε ο Χριστός. Πρέπει να είμαστε μαύροι ή άσπροι. Καλές είναι οι διαπραγματεύσεις και η ειρηνική διαδικασία, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να γίνει ξεκάθαρη η θέση μας. Έχουμε να κάνουμε με τη θεωρία των σπασμένων παραθύρων. Όταν σπάει σε μια πολυκατοικία ένα παράθυρο και δεν το φτιάχνει κανείς, θα σπάσει και άλλο και θα έρθουν ξένοι να μείνουν μέσα. Εμείς είμαστε χαλαροί σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνιστούσε στο ΥΠΕΞ, ο κ. Μούσσα τοποθετήθηκε ως εξής: “Θα πρότεινα να πάμε σε έναν γιατρό να εξετάσουμε τη μυωπία μας. Είμαστε ερωτικός λαός. Συγκινούμαστε εύκολα, δακρύζουμε εύκολα και πιστεύουμε εύκολα. Αυτό ισχύει και στη διπλωματία. Έπρεπε από το 2004 να έχουμε όλα τα εφόδια και να ξέρουμε πού πάμε”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μούσσα:

Loading