Διαμαρτυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ για την άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζα σε μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας για να συμμετάσχουν στη ΓΣ του ΟΗΕ

Νέα ένταση δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, αφότου έγινε γνωστό ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα δεν έδωσε βίζες σε αρκετά μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα θέσει το θέμα στην Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο κατά την συνάντηση τους στην Νέα Υόρκη.

Θεωρήσεις εισόδου (βίζες) στις ΗΠΑ δεν πήραν δέκα άτομα, επτά συνεργάτες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και τρία μέλη της αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσαρεφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι το διαβατήριό του βρισκόταν στην πρεσβεία και η βίζα δεν είχε εκδοθεί μέχρι την στιγμή που επρόκειτο να αναχωρήσει το αεροσκάφος.

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε το συμβάν εξοργιστικό παράδειγμα έλλειψης σεβασμού εκ μέρους της Ουάσιγκτον προς τα μέλη του διεθνούς οργανισμού. Η ίδια διευκρίνισε ότι η αμερικανική πλευρά επικαλείται δήθεν τεχνικού χαρακτήρα προβλήματα και επισήμανε ότι τα διαβατήρια είχαν δοθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες.

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα, ο Τζόν Χάντσμαν, ενώ η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον λαμβάνει μέτρα». Παράλληλα αξιολόγησε την κατάσταση ως απαράδεκτη προσθέτοντας πως απαιτεί σκληρή αντίδραση της Μόσχας και του ΟΗΕ. «Αυτό, αναμφισβήτητα απαιτεί σκληρή απάντηση εκ μέρους της Μόσχας και εξίσου σκληρή απάντηση εκ μέρους του ΟΗΕ, επειδή η κατάσταση αυτή αφορά άμεσα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την έδρα του», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η αμερικανική πρεσβεία δεν σχολίασε το συμβάν. «Σύμφωνα με τους κανονισμούς μας δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές περιπτώσεις, που αφορούν την χορήγηση βίζας για τις ΗΠΑ» δήλωσε το γραφείο Τύπου της πρεσβείας στο πρακτορείο TASS.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε ότι το ρωσικό κοινοβούλιο θα εκδώσει απόφαση σχετικά με το συμβάν.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading