Δένδιας σε Χαφτάρ: «Θα στηρίξουμε τη Λιβύη με δυνάμεις»

Ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα η συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας. Αμέσως κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο του, όπου τον επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας για μια πρώτη συνάντηση.

Σήμερα ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο Νίκος Δένδιας έχουν εκτενέστερη συνάντηση, ενώ ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στις 13:30. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, διότι η επίσκεψη του Χαφτάρ δεν είναι επίσημη καθώς δεν είναι αναγνωρισμένη η εξουσία του. Ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Σήμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, παρά το ότι θα απουσιάζει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, επιχειρεί να εκπέμψει η Αθήνα με τις σημερινές συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα στείλουμε δυνάμεις στη Λιβύη»

«Είχαμε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Χαφτάρ» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

«Ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εν όψει της διάσκεψης που θα διεξαχθεί την Κυριακή ο κ. Δένδιας τόνισε αρχικά ότι η διαδικασία του Βερολίνου ξεκίνησε το 2015 και η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της. «Ελπίζαμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως εφόσον η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στις συνομιλίες «περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης». «Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία της συμφωνίας που υπεγράφη από τον Σάρατζ και την Τουρκία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αναμένει από το Βερολίνο να υποβάλει και να εκφράσει την παραπάνω θέση.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με την επίσκεψη Χαφτάρ

Η επίσκεψη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται, πράγματι, διπλωματική ρελάνς της Αθήνας, καθώς γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία θα κριθεί η τύχη της Λιβύης και από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα με αυτή την κίνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι απλά θιγόμενη από το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αλλά και ότι είναι «παίκτης» της περιοχής, που ασκεί επιρροή. Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Περίπου την ίδια ώρα που ο Χαφτάρ έφθανε στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Χαφτάρ

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Χαφτάρ και στην πλατεία Συνάγματος είναι δρακόντεια. Γι’ αυτό άλλωστε επελέγη και το King George, καθώς είναι ένα ξενοδοχείο με ελεγχόμενη πρόσβαση και διαθέτει μηχανήματα ελέγχου.

Loading